Spelmissbrukaren ”Lukas” har tagit upp kampen mot sin psykiska ohälsa

Spelmissbrukaren ”Lukas” har tagit upp kampen mot sin psykiska ohälsa

Lukas förlorade gigantiska summor pengar, sitt jobb, hus och familj  –  allt under en ettårsperiod. Spelmissbrukets klor tog tag i honom och nu går han en kamp mot sin beroendeproblematik och psykiska ohälsa.

 – Just nu tar jag han en dag i taget, säger Lukas som vill vara anonym och använder sig av fingerat namn.

På nationaldagen 2017 satte Lukas in 10 000 kronor på ett spelbolag. Ett år senare hade han förlorat ytterligare 15 miljoner, pengar som han hade lånat av vänner och bekanta på falska utsagor och med löften om ränta. På vägen blev han uppsökt av spelbolagens VIP-kontakter som håller spelarna nöjda genom gåvor och bonusar, något som väldigt ofta leder till en ond spiral. När han fick en signerad Zlatan-tröja från ett spelbolag, efter några få månaders intensivt spelande, så var han redan kraftigt skuldsatt. En resa till just Zlatan dåvarande klubbadress Manchester var inplanerad, men hans depression gick nu sida vid sida med honom och gjorde att resan inte blev av. Under samma period förlorade han 420 000 kronor på ett enda spel när Barcelona inte lyckades vinna på hemmaplan mot på förhand kraftigt nederlagstippade Getafe. Skuldberget växte och han berättar att när han till slut släppte ”bomben” om sitt spelmissbruk så valde han att köra ut till skogen för att ta livet av sig själv.

– Hade inte polisen stoppat mig så hade jag inte varit vid liv idag, säger Lukas och fortsätter:

– De körde mig direkt till psykiska akutmottagningen där sköterskorna kollade till mig var femtonde minut för att se till att jag inte skulle skada mig själv.

Totalt blev det fem veckor och regelbundna mediciner. Dagarna kännetecknas av ständig yrsel och han berättar att han mått otroligt dåligt.

– Det är mycket sömnlösa nätter, djup depression i kombination med röster i huvudet. Psykisk ohälsa syns inte på utsidan, det sitter på insidan, säger Lukas som nu tar steg mot steg mot ett bättre liv och mående.

Hur mår du i dag?

– I dag har jag och min läkare efter cirka 4-5 månader hittat rätt medicinering som passar mig. Jag kämpar på och känner att självmord inte är något alternativ längre. Jag ska klara detta och bli frisk! säger han.

Vill att fler får upp ögonen

I december 2018 startade han Instagramkontot Lukasbetting. Där delar han varje vecka med sig av hans upplevelse, hur det kunde eskalera så snabbt, hur han fick tag på alla pengarna och framför allt hur många liv spelvärlden förstör. Syftet med kontot är att fler ska få upp ögonen för problematiken.

– Så är det verkligen, jag försöker skriva mycket om mitt spelproblem självklart men samtidigt om beroendeproblematik generellt då de påminner så mycket om varandra

Fotnot: Ni kan följa Lukas inlägg här eller på hans Instagram

*************************************************************************

Inlägg #1 från Lukasbetting:

”Spelvärlden är hemsk och förstör så många liv. Inte bara ens eget liv utan mycket folk i sin omgivning. 2018 raserade min värld och vändes upp och ner. Jag förlorade 15 miljoner kronor på 1 år och förlorade allt. Spelmissbruk är tyvärr idag vanligare än vi tror och det är viktigt att våga erkänna för sig själv och de i sin omgivning att man har problem. Mitt syfte med detta konto är att vi kan hjälpa varandra mot spelmissbruk. Jag kommer att dela med mig varje vecka av det som hänt mig, hur det kunde gå såhär långt, hur jag fick tag på alla dessa pengar och framförallt hur många liv spelvärlden förstör.”

Inlägg #2 från Lukasbetting:

”Det finns många olika tecken på att man har ett missbruk, t.ex. trötthet, förnekelse, rastlöshet, röda ögon, humörsvängningar, oansvarsfull osv. Jag förnekade ständigt att jag spelade vilket är något bland det vanligaste hos människor med spelmissbruk. Såhär brukade det låta från mitt håll:
”Jag spelar nästan aldrig” ”Om jag spelar så spelar jag för max 50kr” ”Det är inte bra att spela, sluta med det” ”Tänk på din ekonomi, du kommer bara förlora” Istället för att erkänna att jag själv har problem så ”försöker” jag förklara för andra att det inte är bra att spela. Jag levde i en ständig förnekelse och höll det inom mig. Spelet blev som något jag måste göra, jag måste spela varje dag för att det finns en chans att jag kan vinna tillbaka allt jag förlorat. Känner du igen dig själv? Sätt stopp för spelandet innan det går för långt som det gjorde för mig. Man förstör inte bara sitt eget liv utan även så många andra människor. Tillsammans ska vi hjälpas åt, tillsammans är vi starka!”

Blogg
Magnus Skoglund

Fråga poddgästen!

På tisdag gästar musikskribenten, konstnären, löparen, läraren, herregud ALLKONSTNÄREN Jesper Löfvenborg, vår podcast! Det ser jag fram emot! Ös på med frågor i DM eller

Läs blogginlägget »