Elin Sandegren har hela världen som arbetsplats

Elin Sandegren har hela världen som arbetsplats

Det var slumpens skördar som gjorde att värmländska Elin Sandegren först kom i kontakt med modellbranschen. Nu lever hon sin dröm och kring månadsskiftet påbörjar hon ett nytt kapitel då den asiatiska marknaden väntar.

– Jag åker så fort mitt visum kommer, troligen i slutet av januari, säger Elin Sandegren när Karlstad kallar ringer henne.

Sommaren 2014 bodde Elin Sandegren i Los Angeles. Hon hade kontakt med Maria Montazamis assistent som föreslog att Elin och Maria skulle ta en fika när hon ändå var på plats. När de väl sågs fanns även två producenter från Sverige med som ville få Maria att medverka som värdinna på World Championship of Performing Arts – en talangtävling för unga inom bland annat dans, sång och modellande. Det hela var ett resultat av slumpens skördar, men ledde till en riktig kickstart för Elins modellkarriär.

– De ville att jag skulle tävla som modell på den tävlingen, fast året efter, säger Elin Sandegren.

Hon bjöds med på finalen en vecka senare för att få en inblick i vad som eventuellt väntade i framtiden. Därefter gick det snabbt.

– Väl hemma i Sverige skrev jag kontakt med dem och skaffade mig sponsorer. Sommaren efter tävlade jag för Sverige som modell på talangjakten och förutom äran att ta silver fick jag även ett erbjudande om kontrakt, så där började allt, säger hon.

Ett andra hem

Hennes första stora uppdrag som modell var i Dubai, det land där hon varit mest de senaste åren. Hon berättar att en vanlig dag där kunde bestå av ett antal castings, möten till fotografering och event. Dessutom bjuder nattklubbarna in modeller från olika agenturer på stora event och när artister spelar. Från utsidan ett glamouröst liv, men Elin berättar att det är mycket jobb, även om hon trivs väldigt bra i Dubai.

– Jag trivdes otroligt bra i Dubai med både vänner och kollegor. Dubai har blivit som ett andra hem för mig så dit kommer jag absolut att åka tillbaka till fler gånger, säger hon.

Hon berättar att hon har många förebilder inom branschen, men att hon försöker se sig själv som sin egen förebild för att inte jämföra sig med någon.

– Jag tror att man kommer längre genom att hela tiden pusha sig själv ett steg längre, säger Elin som tycker det är svårt att svara på vad som vore drömuppdraget inom modellbranschen.

– Oj, jag har inget specifikt drömuppdrag/drömjobb mer än att komma längre hela tiden. Sedan är det ju en självklarhet att man vill jobba med de största företagen, but time will tell! säger hon.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att man får se världen från ett annat perspektiv och läran om att växa upp snabbare eftersom man är på andra sidan jorden utan varken familj eller nära vänner. Man får lära sig att vara sin egen trygghet och styrka, vilket är oerhört viktigt, men även jobbigt många gånger. Även att man aldrig ska ta något för givet eller underskatta något eller någon.

Och det sämsta?

– Det är nog fördomarna, fördomar om att många ser det som en form av ”lyxjobb”, säger Elin Sandegren.

Och fortsätter:

– Sedan är hemlängtan bland det jobbigaste och att man inte kan ha någon fast eller trygg punkt i livet. Man lever i princip i en resväska när man går på kontrakt och man vet inte vart man är dagen efter.

”Don´t dream your life, live your dreams”

Om cirka två veckor bär det av mot nya äventyr för Elin Sandegren. För första gången ska hon testa Asiens marknad. Först blir det Bombay och sedan vidare till Shanghai och tankarna är många inför det kommande äventyret.

– Jag är alltid nervös när jag ska testa nya länder, speciellt när de ligger på andra sidan jorden. Men jag har en stor möjlighet där nere att lyckas ta mig längre i modellkarriären så jag försöker fokusera på det och ta allt annat som det kommer, säger Elin som menar att livet är för kort för att inte ge sin dröm ett försök.

– Don´t dream your life, live your dreams. Det finns ingen som hindrar dig förutom dig själv, säger Elin Sandegren.

Blogg
Magnus Skoglund

Fråga poddgästen!

På tisdag gästar musikskribenten, konstnären, löparen, läraren, herregud ALLKONSTNÄREN Jesper Löfvenborg, vår podcast! Det ser jag fram emot! Ös på med frågor i DM eller

Läs blogginlägget »