Henrik Pallin: Tre saker att tänka på när åttaåringen vill skaffa Snapchat

Henrik Pallin: Tre saker att tänka på när åttaåringen vill skaffa Snapchat

En ständigt återkommande fråga under mina föräldramöten gäller Snapchat och yngre barn. Snapchat som de flesta säkert vet är en fantastiskt rolig tjänst som man använder för att skicka bilder och meddelanden med.

Är det inte 12-årsgräns på Snapchat?
Som med alla åldersgränser i sociala medier är det faktiskt du som förälder och vårdnadshavare som avgör vad som är rätt och fel. Åldersgränsen är alltså mer att se som en rekommendation och inte en stenhård gräns. Jämför med åldersangivelserna på Lego! Om du som förälder tycker att ditt barn ska få installera Snapchat så är det inte något brott eller olagligt på något sätt. Det är du som bestämmer (och det gäller ju faktiskt åt andra hållet också).

Men saker försvinner ju!
Grundläget på Snapchat är att saker försvinner ur chatten när mottagaren har läst det. Det är lite olika beroende på hur man ställer in. Usch va otäckt tänker många. Jag vill ju kunna bläddra tillbaka i samtalet, precis som i vanliga livet…  Förklara för barnet att allting går att spara, så även om det försvinner ur chatten så finns ju alltid möjligheten att mottagaren sparat det på sin telefon.

Nu kan alla i hela världen se vad mitt barn gör!
Nä. Så är det ju inte. En enorm fördel med snapchat, till skillnad mot exempelvis facebook och instagram, är att man bara kan lägga till personer vars användarnamn man har. Det finns alltså ingen sökfunktion eller vänlista att bläddra igenom för att lägga till personer man känner. Så man styr helt själv vilka man vill dela ut sitt konto till. Som förälder kan du kan ju be barnet att alltid dubbelkolla med dig innan den accepterar någon ny kontakt eller lägger till någon.

Välj ett användarnamn tillsammans som är enkelt men kanske inte heller för detaljerat. Man kan inte byta användarnamn (fast man kan ju starta ett nytt konto om man ångrar sig)

I snapchat finns det en karta där du kan se var dina kompisar på snapchat befinner sig. Om ni inte vill dela er plats så är det enkelt att slå av under Inställningar – Se min plats och sen välja spökläge!

Tycker du fortfarande det låter otäckt? Installera på familjens iPad och upptäck det tillsammans!

Varje år möter jag mer än 5000 barn och unga genom mina föreläsningar på skolor över hela landet. Det här ger mig en unik insyn i ungas egen syn på nätet, deras egen syn på integritet och sociala medier.
Vill du läsa mer om mina skolföreläsningar och föräldramöten?
http://natvanor.se/forelasningar/skolforelasningar-om-integritet-natmobbning-och-sociala-medier/

Henrik Pallin är en socionom och kurator som utbildar och föreläser om allt från skärmtid, Snapchat till dataspel, nätmobbning och integritet. Följ hans arbete här. Eller på Karlstad kallar, såklart!