Götatalangen Minna Svärd stortrivs med collegelivet

Götatalangen Minna Svärd stortrivs med collegelivet

För två år sedan blev IF Göta Karlstads Minna Svärd erbjuden ett stipendium som gav henne möjlighet till fyra års collegestudier på Texas A&M University-Commerce. Friidrottstalangen tvekade aldrig och nu gör hon succé; både på 400 meter häck och i stavhopp.

– När jag fick kontakten med några olika skolor så insåg jag att skolorna i USA kunde erbjuda mig precis vad jag letade efter; något nytt, ett äventyr och jag kunde fokusera på friidrotten, säger Minna Svärd.

Förra veckan drog inomhussäsongen igång och Minna slog till direkt genom att ta sig över goda 3.90 i stavhoppstävlingen. Götatalangen är dessutom ett väldigt stort löfte på 400 meter, en udda kombination kan tyckas, men för Minna fungerar det utmärkt att kombinera.

– Jag tror att jag lyckas kombinera dessa grenar på grund av att jag älskar dem båda. Men också på grund av att de är så olika. Stavhopp för mig är spännande, tekniken måste sitta, och man måste jobba med så små detaljer, medan 400 meter häck är kämpa, kämpa, kämpa. Så klart är det massvis av teknik i det också men jag älskar att utmana mig själv, säger Minna Svärd.

Och fortsätter:

– Trots att min kropp säger ”nej”, så måste jag vara starkare i huvudet och fortsätta. En quote som jag känner stämmer in på mig är ”When your legs can’t run no more, run with your heart”. Jag är en riktig tävlingsmänniska så att ge upp finns inte med på min världskarta, berättar hon.

Resultatet 3.90 är både klubbrekord, distriktsrekord för Värmland och skolrekord för Minnas universitet.

Trots sin mångsidighet är inte mångkamp något hon satsat på.

– Mångkamp har inte riktigt varit i mitt intresse, jag tycker varken kastgrenar eller kort sprint är speciellt kul. Ifall stavhopp och 400 meter häck hade varit med i en mångkamp så hade jag nog övervägt det! säger hon entusiastiskt.

Stortrivs med tillvaron

Minna berättar att hon stortrivs med sin tillvaro i Texas och att hon älskar skolan och personerna som hon har lärt känna.

– För mig passar det väldigt bra att kunna kombinera skola och friidrotten på detta sätt. Eftersom jag är en student athlete så är hela mitt skolschema upplagt för att jag ska kunna träna och tävla ordentligt.

Vad är det bästa enligt dig?

– Det är nog att jag bor med tre av mina lagkamrater i en campuslägenhet och för mig betyder det väldigt mycket eftersom jag inte har allt för mycket fritid emellan skola, träning och tävling, säger hon och flikar in:

– Det är skönt att alla i min omgivning går på samma schema och att bo med kompisar ger mig även den sociala delen som ibland kan bli svår att hinna med när man har så mycket annat för sig.

Fyra år betalt i Texas låter som en dröm?

– Fyra år är helt otroligt! Men konstigt nog så har jag snart gått två hela år, vilket betyder att jag bara har två år kvar. Tiden går fort, men jag är så otroligt tacksam för denna möjlighet och upplevelse som Coach P, Coach Davis och Texas A&M Commerce har gett mig. 

De fina resultaten har gjort att Minna nu är kvalificerad till NCAA II, de avslutande nationella skolmästerskapen i USA, den andra helgen i mars – en utmaning som hon ser fram emot.

– Ja det ska bli väldigt spännande att åka till Nationals. Det är en stor tävling med extremt bra konkurrens, så fokus för mig nu är att träna på så bra som möjligt och få till en bra formtopp till tävlingen. Förhoppningsvis ser tidsschemat annorlunda ut detta år för förra året fick jag springa från stavhoppet, till 400 m-starten, springa 400 m-loppet och sedan skynda mig tillbaka till stavhoppet där jag fick fortsätta att hoppa, säger hon.

Vad har du för mål i årets tävlingar?

– Mitt mål är att antingen slå personligt rekord eller att få ett så bra resultat att jag åker ifrån tävlingen nöjd. Inomhus Nationals är riktigt kul men mitt största mål är utomhus Nationals där jag får springa 400 meter häck istället för 400 meter slätt, säger Minna Svärd. 

Och med friidrottskarriären i stort?

– Jag vill bli bäst. Jag älskar friidrotten, och har gjort så länge jag kan minnas. Så länge jag har denna glöd för sporten så kommer jag fortsätta att kämpa för att nå toppen. 

Lycka till!

– Tack så himla mycket! 

Mjölksyra är ingenting som Minna Svärd fruktar.

En typisk dag i collegelivet för Minna Svärd:

En vanlig dag för mig är att jag går upp vid 9 för att gå till kafeterian och äta frukost som de serverar. Sedan går jag till mina lektioner, går och äter lunch som serveras i kafeterian igen. Emellan lektionerna och träningen gör jag oftast lite läxor eller plugg. Innan träningen varje dag går jag till vårt training room där jag får behandling beroende på hur kroppen mår. Det kan vara allt från massage, värmekuddar till stretching och cupping.

Sedan har jag träning + styrka och efter träningen går jag till training room igen för att få mer behandlingar. Nästan hela laget går och äter middag tillsammans efter träningen och det sista vi vanligtvis gör på dagarna är att vårt lag går till the thrower center för att göra läxor eller plugga inför prov. The thrower center är ett studiecenter för alla atleter på skolan där vi har tillgång till datorer, tutors och annan hjälp.