Henrik Pallin: Så pratar du med ditt barn om bedragare i Fortnite

Henrik Pallin: Så pratar du med ditt barn om bedragare i Fortnite

I ett uppmärksammat inlägg på Facebook berättar föräldern Erika om hur hennes son blivit kontaktad på Instagram av en bedragare. Personen har lockat med så kallade Vinderbucks som är spelets egen valuta.

Vad är egentligen VBucks?

Vbucks eller Vinderbucks som det egentligen heter är pengar man har i Fortnite. Pengarna används sen i spelet för att köpa utseenden och danser i spelet. Man kan alltså inte köpa sig framgång i spelet utan det handlar om kläder och rörelser. Lite som att man vill ha en snygg tröja när man sportar. Man blir inte bättre på gymmet men man känner sig lite coolare.

Vad har hänt?

En person som kallat sig för GratisVbucks har kontaktat barn och erbjudit barn påfyllning av vbucks. Motkravet har varit ett foto på förälderns betalkort.

Det är alltså ingenting i spelet som orsakat detta utan någon som utanför spelet tar kontakt på Instagram. Nätet kryllar med sidor som lockar med gratis vbucks.

Vad ska man göra?

Prata med ditt barn. Prata med barnet om att berätta för dig om det får uppmaningar av den här sorten. Förklara att genvägar till förmåner i spel ofta inte fungerar. Du kan också visa bilderna från instagramchatten som är bifogade. Prata med ditt barn om att man verkligen inte får fotografera ditt betalkort eller sprida uppgifter från det. Förklara också att det inte går att få gratispengar i spel och liknande.

  • Håll dig lugn. Ibland skickar barnet ut en testballong för att se hur du reagerar.
  • Bli inte arg på barnet. Då minskar du sannolikheten att det vill prata med dig om liknande saker i framtiden.
  • Skuldbelägg inte. Barnet tycker nog det är jobbigt som det är om det blivit lurad.

Det viktigaste är dialogen med ditt barn. Att ni hittar den tillsammans bygger på förtroende. Och det förtroendet skapar man bäst när saker och ting fungerar. Det är alltså när livet rullar på som du ska passa på att bygga förtroende. Spela tillsammans, sitt bredvid och engagera dig.

Det gäller ju oavsett om barnen spelar basket eller Fortnite.

Henrik Pallin är en socionom och kurator som utbildar och föreläser om allt från skärmtid, Snapchat till dataspel, nätmobbning och integritet. Följ hans arbete här. Eller på Karlstad kallar, såklart!