Emma Ring tävlar i Pole-SM

Emma Ring tävlar i Pole-SM

Hallå där,

Emma Ring som den 16 mars är en av deltagarna när Svenska Mästerskapen i Pole inleds.

Hur känns det i kroppen nu?

– Just nu känns det ganska bra, numret känns som det går att klara av och det är mest finslipning kvar. Men man är lite trött såklart så på ett vis längtar man tills det är över så man kan vila lite, hehe!

Hur ser träningen upp nu?

– Jag kör igenom mitt nummer cirka 4-5 gånger varje vecka. En dag i veckan fokuserar jag mer på separata delar i numret som jag behöver träna lite extra på, samt mycket stretch då många av tricken kräver flexibilitet. Jag tränar cirka fem dagar i veckan och två vilodagar då jag försöker att inte träna alls. 

Hur länge har du tränat och tävlat?

– Jag började med pole i november 2015 och sedan dess har jag varit fast. Jag har kört SM sedan 2017 så detta blir min tredje gång. Förra året körde jag dubbel med min kollega Frida och då tog vi guld i klassen Professional, 2017 körde jag själv och placerades på femte plats i Professional. I år kommer jag köra själv i högsta klassen Elite, så det innebär att man kan kvala till VM som är i 9 oktober i Kanada. 

Hur kom du in på det?

– Jag är lite impulsiv av mig, visste att jag behövde träna, men tyckte och tycker fortfarande att det är väldigt tråkigt att träna på gym och så vidare. Jag hade sett något om pole tidigare så jag googlade och hittade då FLOWKarlstad, bokade en kurs och blev fast. 

Vad är det bästa med pole?

– Det bästa är att vem som helst kan börja oavsett ålder och tidigare erfarenheter, att man faktiskt kan bli riktigt duktig även fast man inte har någon erfarenhet av tidigare träning. Man bygger upp styrka kroppskontroll och rörlighet som man inte trodde gick. Innan jag började med pole så kunde jag inte nå mina tår, nu kan jag gå ner i spagat utan problem.

Och att du kom ända till SM?

– Jag kunde aldrig ens drömma om att tävla i något SM och nu är ja inne på mitt tredje år.

Hur går tävlingarna till?

– Där i finns junior, senior och master. Herr och dam, dubbel (då är man två som tävlar ihop). Ett nummer ska vara mellan 3.50 och fyra minuter långt. I numret har man elva trick som man valt ut ur en regelbok som heter code of points. De olika tricken har olika värde och i Elite får jag välja trick som är värda mellan 0,5 och 1,0, ju mer tricket är värt ju svårare är det. Varje trick måste hållas i rätt vinkel och helt stilla i minst två sekunder för att få det godkänt.

– Numret bedöms även i helhet, hur rent och unikt det är, utstrålningen av atleten med mera. Man kan också få avdrag om man inte sträcker på benen ordentligt, om man hamnar i fel vinkel i något trick, om man ramlar eller halkar på stolpen, så det är mycket som kan gå snett om man har otur.  

Och du är inte ensam om att utgå från Karlstad?

– Nej, vi har i år hela sex stycken som ska tävla i SM från Karlstad; två stycken i klassen Professional, två stycken i Amatör, jag i Elite och även en tjej som ska köra Artistic, en klass där man ska ha mer som en historia i sitt nummer och bedöms mer på känslan man förmedlar. 

Vad tror du om dina chanser?

– Jag tror att om nerverna håller att jag har ganska goda chanser, men man vet aldrig vad som kan hända!

Hur gör man om man är sugen på att börja?

– Då kan man boka in sig på en kurs. Vi har kursstart veckan efter SM så 18-24 mars börjar det nya kurser. Man kan också boka en gruppbokning med sina vänner om man är sugen på att testa någon enstaka gång också. 

Krävs det några speciella egenskaper?

– Nej absolut inte, alla börjar som nybörjare. Som i vilken sport som helst, man bygger upp den styrka och rörlighet med tiden så det behöver man inte oroa sig för. 

Mer info hittar ni på www.flowpole.se.