Funkisliv: Olika avtryck stimulerar eleverna

Funkisliv: Olika avtryck stimulerar eleverna

Med musik, scenkonst, hantverk och bild och form som redskap får eleverna som går kursen Olika avtryck chansen att utvecklas inom konstnärligt skapande.

– Tanken är att det ska väcka ett intresse eller ge kick åt ett redan befintligt intresse och att man ska kunna fortsätta utvecklas i de befintliga ämnen, säger kursledaren Dan Wahlström när Funkisliv besöker Ingesunds folkhögskola i Arvika.

Rasten ringer ut och eleverna samlas i musiksalen en trappa ner. På tisdagar står det musik på schemat och efter musikaliska lekar och en egengjord raplåt är båda kroppar och stämband uppvärmda. Deltagarna på Olika avtryck ägnar sig åt hantverk, musik och bild och form och kom till år 2013 som ett Arvsfondenprojekt. Under ett eller max två år får deltagarna här möjlighet att växa genom estetisk verksamhet. Kursledare Wahlström berättar att han stortrivs på jobbet.

Kursledaren Dan Wahlström trivs med utbytet med eleverna.

– Även vi lärare och pedagoger har väldigt roligt. Varje dag dyker det upp nya vinklar på livet genom deltagarna, säger han.

Olle Edberg är musiklärare på skolan och berättar att många i målgruppen inte alltid får möjlighet att lyssna på så mycket musik och att det ibland är lätt att blanda ihop att man känner igen någon låt med att man verkligen tycker om någonting. Med jämna mellanrum dukar han därför upp ett musikaliskt smörgåsbord som kan innehålla allt från hårdrock till opera. Och ibland gnistrar det till lite extra i elevernas ögon när de kommer i kontakt med ny musik. Olle tar som exempel ett tidigare möte med en tystlåten elev från målgruppen som blev tillfrågad om vad hon gillade för musik.

– Hon svarade Pippi Långstrump. Men när jag senare satte på AC/DC inne i klassrummet så gick hon fram till högtalarna och började säga några ord, vilket är någon hon sällan gör, säger Olle Edberg.

– Hon tyckte det var häftig musik, säger Olle Edberg och berättar att eleverna deltar efter sina förutsättningar och att till exempel instrumentappar på iPad-en är ett utmärkt redskap som gör att alla kan spela tillsammans.

Skapar tillsammans

På nedervåningen gör eleverna en övning som kallas för Maskinen. En elev börjar med ett egenkomponerat ljud och/eller rörelse som påminner om en maskin och sedan bygger kompisarna på en efter en tills ljudmattan är färdig. Mira och Johanna adderar en improviserad konversation till anrättningen vilket skapar extra bra stämning och många skratt.

Tjejerna berättar att de stortrivs på utbildningen. Tjejerna är inne på sista terminen och har dubbla känslor inför sin kommande examen.

– Jag trivs väldigt bra och det känns konstigt att vi snart ska sluta, säger Mira och får medhåll av sin kompis.

Mira och Johanna går sitt andra år och har lärt sig massor under utbildningen.

Vad har ni lärt er under resans gång?

– Bland annat att måla och pyssla, just pyssla är favoritämnet, säger Johanna som pendlar från Karlstad varje dag och som numera har fullt upp även på bild- och formlektionerna.

– Ja, vi gör några grejer till en föreställning och just nu håller jag på att göra vingarna till en hök, säger hon.

Vill ni anmäla er till Olika avtryck? Mer information hittar ni här. Notera att sista anmälningsdatum är den 15 april!