Seven och Madelaine delar både vardag och prispall

Seven och Madelaine delar både vardag och prispall

Tillsammans med Border collien Seven har Madelaine Eriksson från Grums delat både vardag och prispallarna från både svenska och internationella tävlingar i lydnad – en resa som hon sätter stort värde på.

– Det är ett härligt samarbete mellan hund och människa, säger Madelaine Eriksson.

Trots goda jaktmarker runt hörnet och en jägare till pappa, alltså goda förutsättningar både vad gäller arv och miljö, så blev det aldrig någon jägare av Madelaine Eriksson.

– Nej, det var aldrig ett alternativ eftersom jag pratar för mycket och därför ville han aldrig ha med mig ut i skogen, säger Madelaine och skrattar.

– Jag är fortfarande jaktintresserad men jag hinner inte riktigt, tillägger hon.

Det var snarare familjens Luzernstövare till jakthund som fångade Madelaines hjärta redan som liten. Hon skaffade en egen hund i 20-årsåldern och hundar har sedan dess varit en stor del av hennes liv. Så småningom intresserade hon sig mer och mer för lydnad och framgångarna lät inte vänta på sig. Hon kan bland annat skriva individuell svensk mästare och nordisk lagmästare på sitt CV och tillsammans med sin bästa vän, hunden Seven, har de med framgång deltagit bland annat i tre världsmästerskap med ett lagbrons som bästa resultat. Deras relation är något hon värderar väldigt högt.

– Den är helt magisk, skulle jag vilja uttrycka det som, säger hon.

Foto: Stefan Vänersand

Kan du beskriva resan som tog dig ända till VM i lydnad?

– Jag startade med lydnad och tyckte att det var väldigt kul. Sedan träffade jag vänner som höll på med det och jag lärde mycket genom dem.

– Sedan har jag gått mycket kurser och så. Har man ett intresse och mål så tänker man mycket själv på att utveckla saker och ting och då kommer man långt, säger Madelaine Eriksson.

Nyblivna nordiska mästare

Ända sedan 2015 har Madelaine och Seven tillhört landslaget. Så sent som i november vann de Nordiska mästerskapen, men trots den goda formen kommer de inte delta som ekipage när det åter är dags för VM i Tjeckien i början av juli. Anledningen är att Madelaine numera har en ny roll i landslaget, som teammedlem i landslagsledningen. I mitten av mars bjuder hon in till en landslagsamling i Älvenäs, ett brukssamhälle som ligger i Vålberg, några kilometer västerut från Karlstad. Där hyr hon en hall som landslaget nu ska få träna i.

– Det kommer bli hög nivå på tävlingsträning för att hundarna ska klara svåra miljöer och svåra banor. Vi kommer fokusera på att lära sig att lyssna och samarbete med sina förare, säger hon.

Hur vill du annars sätta prägel på verksamheten framöver med din roll i ledningen?

– Vi vill utveckla alla som satsar mot landslaget till att få ytterligare professionell träning nu. Sverige satsar på guld på VM i sommar!

Madelaine berättar att Finland länge har legat på toppen vad gäller lydnad, men att Sverige står sig bra i konkurrensen. Och vad gäller vardagslydnaden hemma med Seven så har hon ingenting att klaga på.

Lever han som ni lär? Sköter han sig där hemma?

– Ja då, det gör han. Men sedan kan man ibland fundera på om han verkligen är svensk mästare, men så kan det väl vara, säger Madelaine och skrattar.

Har du något exempel?

– Han kan också stå kvar ute i skogen när jag ropar, när han ska kissa färdigt eller nosa färdigt, till exempel. Det kan bli lite sådant innan han kommer och han är lite busig, men det funkar bra!

– Det är ett härligt samarbete mellan hund och människa. Vi pratar med varandra och lyssnar med varandra och gör saker tillsammans. Det är fantastiskt.

Framtida stjärna

Och nu har Madelaine börjat fostra nästa framtida stjärna.

– Vi har en ny valp som heter Staro som ska bli nästa stjärna. Han har samma pappa som Seven så han har alla förutsättningar, avslutar Madelaine Eriksson.