Jenny klarade drömgränsen – väljer att sadla om

Jenny klarade drömgränsen – väljer att sadla om


Trots ett kanonår väljer nu konståkerskan Jenny Lindborg att lägga skridskorna på hyllan, men hon vill inte riktigt släppa sporten som varit en så stor del av hennes liv. Snart väntar en ny roll som Teknisk Specialist.

– För mig känns det som en naturlig väg efter en karriär som för mig själv slutar på topp! säger blott 23-åriga Jenny Lindborg när Karlstad kallar kontaktar henne.

På mellanstadiet kom Jenny i kontakt med konståkningen genom en lärare. Hennes dotter åkte nämligen konståkning ute på Hammarö och därmed var karriären igång, ganska sent, i alla fall för att vara konståkare.

– Jag började åka konståkning när jag var 12 år. Det är väldigt sent då många konståkare vanligtvis börjar redan när de är fem eller sex år, säger hon.

Ett år senare fick hon vara med på sin första tävling och framgångarna kom snabbt. Sedan hösten 2015 har hon tävlat i klassen Senior A, vilket är den högsta tävlingskategorin och där man vidare kan kvala in till elitserien.

Mental svacka

Hon berättar att målet sedan hon började tävla var just att bli A-åkare, något hon lyckades med vid 18-års ålder. Men kort efter det drabbades hon av en mental svacka och mycket prestationsångest. Samtidigt som kraven ökade inom konståkningen så krävde steget till universitetsstudier alltmer fokus. Och som om inte det vore nog fick hon även problem med idrottsrelaterade skavanker.

– Jag drabbades även ofta av belastningsskador på min högra fot, den foten jag alltid landar ett hopp på, och vrickade till den titt som tätt. Samtidigt fick jag då ett nytt perspektiv på sporten och har i många år jobbat upp den mentala styrkan och försökt att hitta tillbaka glädjen i konståkningen.

Fick tillbaka gnistan

Hösten 2017 tillbringade hon som utbytesstudent i Madrid och tiden i Spanien, ett land som inte direkt är känt för sina ishallar, bidrog till att Jenny kändes sig kluven inför framtiden. Men ny och glad musik till sina program efter hemkomsten till öa igen bidrog till att hon fick tillbaka gnistan och glädjen i konståkningen och den här säsongen har varit framgångsrik.

– Jag har aldrig känt mig så positiv i min träning förut som nu. Och tidigt i höstas satte jag upp tre huvudmål på tävling: att klara av ett hopp som heter dubbel Lutz, att klara en hoppkombination bestående av två dubbelhopp och att få en totalpoäng över 70. Alla dessa mål har jag uppnått denna säsong!

Och just 70 poäng är speciellt för Jenny.

– För mig har det varit en drömgräns väldigt länge. Det känns helt obeskrivligt att jag äntligen har nått det, då jag har haft motgångar en längre tid. Det känns som att en mental spärr bara har släppt och som att allt är möjligt! Något som man har kämpat för i många år som bara helt plötsligt sitter, säger hon entusiastiskt.

Och fortsätter:

– När man har två program är det ofta svårt att få till två bra åk. Men det lyckades jag med i den senaste tävlingen som var i Hallsberg i helgen. Då fick jag 25,03 poäng på kortprogrammet och 46,66 poäng i långprogrammet. Det ledde till en personbästa totalpoäng på 71,69 och även en andra plats!

Med den goda formen i ryggen väntar nu en avslutande tävling som aktiv för Jenny Lindborg, nämligen SKF-trofén i Energi Arena, Sundsvall – en nationell och årlig lagtävling mellan Sveriges distrikt som bjuder på rejält motstånd.

– Det kommer att bli tufft då många elitåkare är med och tävlar, men jag ska fokusera på mig själv och på att ha roligt!

Och jag hörde ryktas om att du därefter ska lägga av och omskola dig till domare?

– Ja, eller egentligen så ska jag bli Teknisk Specialist. Det innebär att jag kommer ingår i den tekniska panelen på poängtävlingar (för B- och A-åkare).

Vad gör en sådan?

– Som Teknisk Specialist identifierar du vilka tekniska moment som konståkarna utför på isen under sina tävlingsprogram. Det handlar både om hopp, piruetter, stegsekvens och för seniorer även en koreografisk sekvens. Det finns också domare på plats under en tävling, som utvärderar kvalitén på momenten och åkningen och ger plus eller minuspoäng, säger Jenny Lindborg.

Jenny har varit i toppform under året. Här under en tävling i Sollentuna tidigare i år. Foto: Bernt Seipl

 Vad har du för tankar om att bli domare?

– Jag tror att det är ett roligt sätt att fortfarande hålla sig till sporten men att inte vara aktiv tävlingsåkare själv. Jag tror att det blir väldigt svårt att lämna sporten helt efter att ha brunnit så mycket och lagt ned så mycket tid förut, säger Jenny Lindborg.

Känns det vemodigt?

– Jag ångrar inte en sekund att jag började med konståkning – men nu är det dags att prova nya vingar för mig som Teknisk Specialist! Jag vill slutligen tacka min fantastiska mamma för allt stöd och support, utan henne hade inget varit möjligt vare sig materiellt eller emotionellt! Stort tack även till mina tränare som har hjälpt mig att nå mina mål! avslutar Jenny Lindborg.

Fotnot: Resultat från tävlingen kommer att rapporteras online. Det kommer även att finns en länk så att man kan streama tävlingen live. Håll utkik på följande länk.

Bjuder in till vårshow

Den 28/3 och 29/3 kl. 18.30 har klubben vårshow i Hammarö ishall med temat ”Colors On Ice” och Jenny låter hälsa att alla som vill är hjärtligt välkomna. Mer info om evenemanget hittar ni här.

Blogg
Magnus Skoglund

Fråga poddgästen!

På tisdag gästar musikskribenten, konstnären, löparen, läraren, herregud ALLKONSTNÄREN Jesper Löfvenborg, vår podcast! Det ser jag fram emot! Ös på med frågor i DM eller

Läs blogginlägget »