Hallå där: Sofia Axelsson om livet i Tokyo

Hallå där: Sofia Axelsson om livet i Tokyo

Hallå där,

Sofia Axelsson, som lever sin vardag i Tokyo där hon går i en japansk språkskola. Hur hamnade du där?

– Anledningen till att jag hamnade i Tokyo var efter en spontanresa hit för två år sedan. Två kompisar hade redan åkt till Tokyo och när det var cirka två veckor kvar av deras semester så frågade de om jag och min kompis ville komma också. De hade redan boende så vi fick bo gratis. Vi testade att boka biljetter via Klarna och trodde inte att det skulle funka, men tre dagar senare var vi i Tokyo.

Hur var första intrycket?

– Vi tyckte om kulturen och omgivningen så mycket att vi direkt började planera en språkresa hit för att få uppleva kulturen på nära håll. 

Hur var känslan när du sedan flyttade dit?

– Att få komma tillbaka var helt otroligt, väldigt spännande och en stor omställning. När vi lämnade Sverige var det höstigt och kallt, när vi kom fram till Tokyo var det 35 grader och gassande sol! Vädret är en av sakerna jag gillar mest med Japan. I norr kan det vara snö och minusgrader medan det söderut kan vara vårväder. Det är väldigt kul att uppleva en miljö med sådan mångfald. Både klimat- och miljömässigt. Japan är mycket urbant å ena sidan medan det är extremt vacker natur på landsbygden.

Du verkar trivas?

– Jag trivs väldigt bra här och det är väldigt häftigt att vara med om övergången från att känna sig som en turist här till att känna sig hemma och ha en vardag här. 

Kan du beskriva en vanlig dag för dig numera?

– En vanlig dag går jag i skolan från 13.30 – 17.30. På morgonen pluggar jag ofta och går igenom det som lektionen ska ta upp.

Hur går studierna då? Hur börjar man ens lära sig japanska?

– Innan jag åkte lärde jag mig två dess alfabeten; hiragana och katakana. Det var inte lätt, men det underlättade mycket i mina studier att kunna innan. 

Vad är planen härnäst?

– Planen efter Japan är att studera vidare för att arbeta inom mänskliga rättigheter. Språk är bra att kunna då!