Spännande tider väntar för Northlight

Spännande tider väntar för Northlight

Bandmedlemmarna i Northlight har en spännande sommar framför sig med både singelsläpp och spelningar utomlands. I slutet av maj tar de sikte mot Irland och Youbloom-festivalen.

Det är jätteroligt! Det är andra året i rad nu som vi blir uttagna och eftersom det var en fantastisk upplevelse förra året så är vi otroligt glada att vi får komma tillbaka, säger sångaren Victor Bergh när Karlstad kallar når honom.

Förutom Edsvalla-sonen Victor består Northlight av Fredrik Andersson från Karlstad, Per Eresund från Skoghall och Johan Köhler från Kristinehamn. Victor berättar att han och Per hörde en annan kompis prata om att starta ett band och redan vid lunch samma dag var stenen i rullning. Fredrik och Johan tillslöt och sommaren 2013 gjorde bandet sin första spelning på klassiska Café August i Karlstad. Två år senare släpptes deras första studioinspelning och sedan dess har det rullat på snabbt. Numera spelas deras låtar dagligen i världens alla hörn.

I slutet av maj åker de till Irland för att spela på Youbloom-festivalen i Dublin, en stad som betyder lite extra mycket för bandet.

– Dublin är en väldigt speciell stad för oss som band med all fantastisk musik som kommer därifrån. U2 till exempel, som kommer från just Dublin, är en stor inspirationskälla till att vi bildades vilket gör resan extra rolig.

Men innan det är dags för äventyret på den gröna ön så släpper bandet sin nya singel , A Celebration of Humanity. Frasen är från början hämtad från musikalen The Greates Showman med bland annat Hugh Jackman i en av de ledande rollerna. Enligt Victor handlar låten om ett kulturellt otänkbart förhållande, en kärlekshistoria mellan två personer som inte kunde vara mer olika, men vars kärlek i sin tur är ett bevis på hur otroligt oviktiga våra skillnader är.

– Vi visste ganska tidigt att vi ville att den här låten skulle innehålla någonting mer än bara melodier och ord, säger han.

Och fortsätter:

– Vi ville väcka liv i en tanke och, även om den bara varar i tre minuter och elva sekunder, sudda ut allting som separerar oss människor. Den handlar om att fira och hylla våra olikheter och att inse att kärlek verkligen är gränslös på alla sätt.

Vill skapa känsla av samhörighet

Och med singeln följer även ett fotomosaik-omslag bestående av drygt 500 bilder inskickade av bandets följare.

– Vi ville skapa en känsla av samhörighet och gemenskap, inte bara musikaliskt eller i låttexten, utan i projektet som helhet. Därför bad vi våra följare om hjälp med att skapa omslaget till den här låten och resultatet blev bortom fantastiskt, berättar Victor Bergh.

Foto: Lina Flodins

Vad gäller den kreativa processen så skiner tydligt experimentella och världsliga influenser igenom i låten.

– Vi kände ett behov av att utmana oss själva, så vi kastade bort allt vi visste om låtskrivande, förträngde allt vi hade lärt oss om hur en låt skulle skrivas och började om från noll med ingenting annat än ett blankt papper, säger Victor och berättar att bandet ville skapa något nytt med singeln.

– Ett av våra stora mål har varit att just skapa någonting som är nytt och fräscht och inte låter som något man hört tidigare. Antar att det är upp till lyssnarna att bestämma om vi har lyckats den 17 maj, avslutar Victor Bergh.


Blogg
Magnus Skoglund

Fråga poddgästen!

På tisdag gästar musikskribenten, konstnären, löparen, läraren, herregud ALLKONSTNÄREN Jesper Löfvenborg, vår podcast! Det ser jag fram emot! Ös på med frågor i DM eller

Läs blogginlägget »