SM-guld till ForshagaAkademin

SM-guld till ForshagaAkademin

Under den gångna Swedish Game Fair-helgen korades mästarna i Skol-SM i jakt. När krutröken hade lagt sig så stod det klart att det åter igen var sistaårseleverna från ForshagaAkademin som hade segrat.

– Det känns fruktansvärt bra och mäktigt att veta att man varit en del av Sveriges bästa skolor inom jakt, säger Ida Carlsson som tillsammans med Emil Jonsson och Erik Lindberg försvarade skolans färger.

Skol-SM i jakt ger eleverna från Sveriges naturbruksgymnasier med jaktinriktning chansen att mäta sina krafter mot varandra. Tävlingarna syftar bland annat till att lyfta fram de jaktliga gymnasieutbildningarna och dess elever och i år, då vissa moment av tävlingen avgörs ute på Tullgarn, är det dessutom en bra möjlighet att koppla ihop utbildningen med jaktbranschen.  

Totalt sju moment genomfördes och det hela började på Öknaskolan i Södertälje under torsdagen. Hagelskytte, skytte med egen studsare, moment med .22-kalibriga vapen och avslutningsvis ett teoriprov. Under fredagen fortsatte tävlingarna ute på Tullgarn med eftersöksmoment, avståndsbedömning, styckning och trofébedömning. Ida berättar att hon stundtals kämpade mot nervositeten, men att hon ändå försökte njuta av stunden.

– Jag har väldigt mycket nerver och var så nervös, men jag försökte ha kul och lära känna både andra människor i tävlingen och ha roligt med mina lagkamrater, säger hon.

Vilka moment var svårast?

– Eftersök var väldigt svårt eftersom det inte var så lätt att hitta i gräset, säger Ida Carlsson som var entusiastisk efter den lyckade Skol-SM-helgen ute på Tullgarn.

– Det var verkligen en kul upplevelse, säger hon och fortsätter:

– Jag går väldigt bra ihop med pojkarna och vi är alla väldigt tävlingsinriktade, säger Ida som även tycker att titeln är ett gott betyg åt ForshagaAkademin som nu alltså tar andra segern i rad.

Dubbla känslor

Trots framgångarna erkänner Ida att hon har lite dubbla känslor i kroppen. Detta eftersom vi möter upp henne dagen innan studenten från en skola hon har trivts utmärkt på.

– Det känns både bra och dåligt. Det ska bli skönt att komma hem till Töcksfors igen, men samtidigt tråkigt att lämna alla kompisar. Vi har blivit som en familj, säger hon.

Vad tar du med dig från de här åren?

– Vi har fått uppleva så mycket som jag inte hade fått uppleva annars. Lärarna är bra och alla är som en familj.

Vad blir nästa steg i livet, rent jaktmässigt?

– Jag vet inte riktigt. Jag har fått jobb därhemma och ska jag vidare inom den här branschen så behöver jag läsare vidare till jaktelev. Det har jag inte lust med just nu, men vem vet vad som händer i framtiden, säger Ida Carlsson.

Fotnot: Intresserad av jakt? Läs Magasin Vildmarken (som skotträdda jag av någon anledning skriver för!). /Magnus