Podcast om längtan efter att bilda familj

Podcast om längtan efter att bilda familj

I podcasten Elsa och Cornelia gör barn får lyssnarna följa med på en ärlig och personlig resa som handlar om just det, längtan efter att bilda familj med sin kärlek.

Vi utelämnar ingenting men vi stagear heller ingenting för att skapa mer spänning eller drama  – vi försöker bara skildra exakt hur det är rent praktiskt och känslomässigt varje vecka av vägen dit, säger Cornelia Axelsson som är född och uppvuxen i Karlstad.

Efter några år som reseledare utomlands och journaliststudier i Kalmar flyttade Cornelia till Stockholm för att börja jobba med tv-produktioner. Under inspelningen av Farmen träffade hon Elsa Swärd Brattström, kärlek uppstod, och livet tog en ny vändning. Att bilda familj kom nu i främsta rummet, en ofta inte helt enkel process för regnbågsfamiljer. Det var även då som tanken på att starta en podcast dök upp.

– Vi kände att vi hade svårt att hitta uppdaterad information kring processen, kötider, juridik för regnbågsfamiljer.

Hon berättar att de kände sig ganska förvirrade till en början.

– Vi fick olika info från olika instanser. Vi slussades runt på olika undersökningar men ingen kunde berätta vad som skulle hända härnäst, säger Cornelia Axelsson.

Och fortsätter:

 – Det var frustrerande och vi ville försöka sprida lite kunskap kring hur det funkar för de som var i samma sits som oss. 

Hjärtlig respons

Podcasten har snabbt blivit populär och Cornelia är rörd av all kärlek som de har fått tillbaka.

– Vi brukar skämta om att den här bebisen redan har fler kompisar än vad vi har. Det finaste för oss att höra är de som hör av sig och berättar att de känner sig representerade på ett nytt sätt tack vare podden, och de som säger att det hjälpt dem komma över sorg/oro över att de själva inte kommer kunna skaffa barn så enkelt som hetero-par kan.

– Att det inte behöver vara sorgligt eller ledsamt eller liksom ”ett andrahandsval” att få barn via insemination eller IVF, säger Cornelia Axelsson.

Podcastupplevelsen beskriver hon som både omtumlande och terapeutisk.

– Varje timme av inspelning är en möjlighet att ventilera, känna, skratta, gråta tillsammans. Och även om det är läskigt ibland så är det mestadels bara befriande. Det hjälper oss världsligt mycket i processandet av känslor inför föräldraskapet som jag tror att de flesta kämpar med ; hetero eller HBTQ.

Vad har varit svårast hittills?

– Det har varit rädslan för missfall. Vi gick ju såklart ut med graviditeten mer eller mindre samma sekund som vi plussade på stickan – högst medvetna om att cirka 20 % av alla kända graviditeter slutar i missfall. Det är fortfarande något som gör oss båda nervösa, att behöva skildra något så smärtsamt om det händer, vi är bara i vecka 13 hittills. 

Vi är glada för att vi har med er podcast här på Karlstad kallar och önskar er alla lycka till såklart. Vad betyder förresten Värmland för dig numera?

– Jag har aldrig upplevt mig själv som särskilt patriotisk  – inte förrän sista åren när jag tröttnat lite på Stockholm och börjat uppskatta skog, svampplockning, tältande, vandringar, fiske och andra naturupplevelser som alltid finns nära till hands i Värmland, säger Cornelia Axelsson.

Fotnot: Podcasten Elsa och Cornelia gör barn hittar ni på den rullande banner ovan eller här.

Blogg
Magnus Skoglund

Fråga poddgästen!

På tisdag gästar musikskribenten, konstnären, löparen, läraren, herregud ALLKONSTNÄREN Jesper Löfvenborg, vår podcast! Det ser jag fram emot! Ös på med frågor i DM eller

Läs blogginlägget »