Marie Niljung släpper bok som lär dig rädda liv

Marie Niljung släpper bok som lär dig rädda liv

Marie Niljungs föräldrar dog båda av psykologiska olycksfall, eller självmord som är den vanligaste termen för dessa katastrofer. Nu är Marie aktuell med Hellre arg än död – en bok som hon hoppas ska göra skillnad för någon som mår dåligt.

– Titeln säger vad det handlar om, att vi medmänniskor behöver våga fråga hur någon mår egentligen och även våga fråga om hen tänker på att ta sitt liv, säger Marie Niljung.

Marie Niljung berättar att hennes mantra är Våga fråga. Våga lyssna. Våga agera. Och detta budskap är även det viktigaste i hennes nysläppta bok. Marie är väl medveten om att det kan vara svårt att ställa vissa frågor, men att det inte finns något alternativ.

–  Jag tycker ju vi får riskera att någon blir arg. Det andra alternativet är ju värre: att någon dör. Hellre arg än död, helt enkelt, säger hon.

I förordet skriver Marie att genom att sprida kunskap om hur vi alla kan förhindra att någon försöker eller tar sitt liv så blir hennes föräldrars död lite mindre meningslös. Och efter att ha arbetat med den här frågan i några år så kände hon att det var dags för en bok.  

– Många olika personer har sagt det till mig genom åren, men det var Helene och Joakim på Eget Förlag som gjorde det till verklighet. De kontaktade mig i juni i år och undrade om jag var intresserad av att skriva en bok. Jag kände direkt att JA! Av olika skäl så blev det ingen träff förrän 4 september men då skrev vi kontrakt och skrivandet började i Norrköping innan tåget gick hem till Kil.

Därefter gick det snabbt för Marie.

– Vi hade som mål att kunna få klart boken tills att jag skulle delta i en SVT-produktion i slutet av november så det har gått undan. Det passar mig då jag har ”snabb” som mellannamn, berättar Marie Niljung.

– Jag skrev på all tid som fanns, uppmaningen från Helene och Joakim var att ”skriv! Mejla oss text löpande, tänk inte, bara skriv!” Så jag skrev och de gjorde redaktörsjobbet, det vill säga tog bort en hel del text och skapade min bok! Vi hade en gemensam syn på hur vi ville att boken skulle vara så det var ett teamwork som gjorde att vi kunde lämna in boken för tryck 10 oktober.

Draghjälp av SVT

Marie berättar att suicidprevention är ett svårt ämne och att det gäller att passa på när det finns saker som kan hjälpa till att nå ut med budskapet, i det här fallet SVT-produktionen Landet lyckopiller, en serie där komikern och skådespelaren Nour El Refai bland annat frågar sig varför en miljon svenskar tar antidepressiva medicin, hon själv inkluderad. I serien gör de även ett besök i Värmland, där man tar mest medicin i Sverige.

– Vi behöver minska skammen och skulden kring psykisk ohälsa i vårt land och jag är tacksam för att Nour och SVT lyfter frågan, säger Marie Niljung.

Och hur är känslan att debutera som författare och få hålla boken i sin hand?

– Härligt, men även lite märkligt! Lite som att få ett barn. Det var en speciell känsla att få hålla i den på riktigt. Jag är stolt och glad och Tin Wigelius har gjort ett väldigt fint omslag, säger Marie Niljung.

Fotnot: Landet lyckopiller börjar sändas på SVT Play den 27 november.

Här kan ni beställa Maries bok.

Foto: EvaLena Heinered och Öyivind Lund.