Profilen: Tommy Andersson, fotograf

Profilen: Tommy Andersson, fotograf

Text: Frida Warnqvist

När Tommy var tolv år fick han sin första kamera , en Kodak kompaktkamera. Han tog kort på allt och ingenting. En gång tog han över fyrtio kort på en skateboard som föräldrarna fått betala tvåhundra kronor för. Men Tommy har tur, han får jobba med sin hobby och det han tycker allra mest om.
– Jag pratade med en syo-konsulent inför gymnasiet som avrådde mig från att söka in på Media. Han sa att det inte fanns någon framtid inom media så jag hamnade på Bygg, men jag drogs ändå till fotograferandet, säger Tommy Andersson.

I Torsby hängde Tommy Andersson mycket på fritidsgården, ett ställe där man fick framkalla gratis, vilket gjorde att han upptäckte konsten med svartvita bilder. När vi träffas berättar han att ett annat avgörande ställe har varit Biograf Stjärnan i Torsby.

Där jobbade jag som biografmaskinist och där lärde jag mig mycket kring ljus och ljud, säger Tommy Andersson.

Han köpte sin första egna kamera när han var 18 år. Det var en Canon AE1 och han minns att han var väldigt fascinerad av trollsländor en period. Han började ta kort på folk han kände och började framkalla själv. Efter gymnasiet börjar Tommy jobba med skolfoto och gör det i många år, parallellt som han i perioder även jobbar i en fotobutik i Karlstad.

På Kungsfoto fick han en väldigt bra utbildning i porträttfoto och kring det tekniska med att vara fotograf. Efter några år på Kungsfoto och några års paus hamnade Tommy på Photomique, också som skolfotograf.

Nu kom de digitala kamerorna och det underlättade mycket för efterarbetet som skolfotograf. På Photomique blev jag utbildare inom porträttfoto så det blev mycket pendling till Karlshamn under en period. Photomique hade även hand om större evenemang som Vasaloppet, så där fick jag ansvar för Vasaloppsveckan och det var verkligen ett minne för livet. Efter Photomique startade jag mitt första egna företag och jag började ta mycket bröllopskort och familjebilder. Jag börjar också jobba åt både VF och NWT, säger han.

Ser saker i bilder

Tommy har alltid sett saker i bilder och det visuella har varit en kreativ kanal som funnits med honom sedan barnsben.
Jag kan inte tänka mig att jobba med någonting annat än det här. Att fotografera har blivit en del av vem jag är. Yrket är också väldigt varierat och det är det som lockar mig väldigt mycket.

Vad har du på gång nu?

Just nu har jag ett projekt med en konstnär som går ut på att han ska måla av ett specifikt foto som han har beställt.  

Fotnot: Vill man se mer av Tommy så kan man gå in på hans Instagram @photographertommyandersson

T