Karlstadminnen: När Pet Shop Boys kom till stan

Karlstadminnen: När Pet Shop Boys kom till stan

Text: Frida Warnqvist

I sommar är det 20 år sedan som Pet Shop Boys stod på Mariebergsskogens scen till förmån för Barncancerfonden. Vi är många som minns detta med värme och ville därför få till ett möte med den pensionerade eldsjälen Bruno som var initiativtagaren till det hela.
– Efter några lyckade år med festivaler i Mariebergsskogen tyckte Barncancerfonden i Stockholm att det var dags för en riktigt stor utländsk akt i Karlstad. Vi förhandlade med ett gäng stora akter, men det slutade med Pet Shop Boys och det är jag väldigt tacksam för. Folk reste hit från hela världen för att ta del av dessa popmakare och det blev en oförglömlig kväll, säger Bruno Larsson.

Han berättar att hans engagemang för Barncancerfonden på allvar väcktes när hans dotter fick cancer som femåring och hela livet vändes upp och ner.

– Mycket tid spenderades på Centralsjukhuset och på avdelning 12 hade de inte så mycket filmer att titta på, så jag bestämde mig att om och när min dotter blir frisk så ska jag samla in filmer dit. Dottern blev frisk och helt plötsligt hade vi Nordens största videotek på avdelning 12. Sen började vi ha lite mindre evenemang i stan, bland annat med Kurt Olsson som hjälpte till att samla in pengar på Färjestad travbana. När Barncancerfonden sedan skulle ha 15-årsjubileum så frågade de om jag ville hålla i det i Stockholm, men det tackade jag nej till. Plötsligt hade vi evenemanget i Karlstad istället och allt var igång.

Barncancerfondens festivaler höll på i 5 år och man snittade på runt 7000 besökare varje år. Brunos favoritår var premiäråret 1997 då hans stora idol Kim Larsen kom dit. Men många artister har stått på scenen till förmån för Barncancerfonden, bland annat Petter, Cardigans, Pet Shop Boys, Niklas Strömstedt, Markoolio, Infinite Mass, Sahara Hotnights, Staffan Hellstrand, Refused och många, många fler.

Tacksam för de ideella krafterna

Då Barncancerfonden fick mycket marknadsföring i samband med evenemangen är det svårt att uppskatta hur mycket pengar som dragits in totalt, men uppskattningsvis har Brunos evenemang dragit in ett flertal miljoner. Han är också noggrann med att uttrycka tacksamhet till all den ideella personal som hjälpt till vid festivalerna varje år.

Foto: Frida Warnqvist

– Totalt hjälpte ungefär 300 personer till varje år och utan dem hade det inte gått, avslutar Bruno Larsson.

Foto: Peter Bäcker (@fotografpeterbacker)