Fördomar om: sjuksköterskan Äva

Fördomar om: sjuksköterskan Äva

Äter tandhygienister bananlack när barnen somnat? Kan stafettläkare allt som är värt att veta om ladd? Saltar redovisningsbyråer sina fakturor så mycket att det nästan blir fnittrig stämning i det öppna kontorslandskapet? Fördomsredaktör Olle Elfgren och jag, Magnus, ställer här frågorna som vi alla tänkt under dåliga dagar. Den här gången kastade vi våra fördomar mot sjuksköterskan Äva.

Du känner dig som Pulp Fiction-Uma när du glider förbi cafeterian på
sparkcykeln och sedan löst och ledigt stannar den för att köpa din
matlåda.

– Jag känner mig cool på jobbet vid ett enda tillfälle, och det är exakt vid den situationen du beskriver! Att sparka fram i ett svettigt tempo så luggen viner och samtidigt plinga på halta och lytta patienter som går i vägen, för att sedan tvärnita så den trötta handbromsen skriker, det ger ändå en känsla av coolhet.

Hemma hos dig överkompenseras det för den parfymfria arbetsplats du har. Christiania känns som en frisk fläkt i jämförelse med ditt hem.
– Det är absolut parfymfritt på jobbet, men oset av handsprit och ytdesinfektionsmedel har bedövat min näsa så pass att det inte är någon idé att försöka lukta gott på fritiden. Då är det bättre att fortsätta undvika starka dofter så jag kan känna om jag luktar svett istället.

Visst, det är fint att ägna sitt liv åt att vårda och hjälpa andra
människor, men det absolut bästa med jobbet som sjuksköterska är att man får ha strumpor i sandalerna utan att nån snobbig jävel kan yttra sig i frågan.

– Amen på det! Samtidigt är stödstrumpor i roliga färger och mönster en av de få chanser en har som sjuksköterska att piffa till sig och visa sin personlighet på jobbet. Dock brukar faktiskt de flesta ha sportiga löpskor på sig. När det skvätter kiss när en byter kateterpåse eller blod från en infart är det skönt om det inte kommer direkt på huden, utan om skorna kan suga upp det istället.

Du har sett brunstiga praktikanter ha sex i olika förråd.
– Tyvärr inte. Det är faktiskt en ganska osexig arbetsplats, trots allt. När det händer att kollegor dejtar eller gifta par arbetar tillsammans är det såklart att det skojas om var de kan tänkas ha tagit sig en snabbis, men jag har som sagt inte bevittnat det irl.

Det må vara en skamlig tanke, men vore det inte rätt praktiskt med en
kateter hemma ibland? ”Att bli KAD-ad”, jo, det vore nåt.

– Jo, men verkligen! Jag är glad så länge jag slipper att faktiskt ha kateter, men under stressiga arbetspass har det absolut hänt att jag erbjudit mig att sätta KAD på en kollega. Hittills har alla sagt nej, men en vet ju aldrig! Det praktiska i det går ju inte riktigt att förneka.

Att dricka dåligt kaffe är en del av vårdyrket. Du har druckit kaffe så
bedrövligt och grumligt att Gangesfloden plötsligt framstår som badvänligt.

– Jag är en ganska rare unicorn som inte dricker kaffe. Dock drar jag i mig några koppar varm choklad om dagen.

Det inte stafettläkare kan om ladd är inte värt att veta.
– Jag har tyvärr inte jobbat med någon stafettläkare, så jag kan faktiskt inte svara på det. Kan inte komma på något annat att spåna iväg kring heller. =(

Hade du fått en krona för varje gång din partner bett dig bära
jobbkläderna hemma i nåt slags perverst Svensson-rollspel så hade du kunnat ta helikopter till jobbet.

– Jag är förvånad över hur litet det intresset är. Men det kan ju ha något att göra med att arbetskläderna mest kan liknas vid pyjamasar med dålig passform. Byxorna har mudd kring anklarna så varje gång en ställer sig upp från sittande har de åkt upp på vaderna där de sitter kvar. På grund av stödstrumporna känns det inte alltid, så då går en omkring och ser ut som den ofrivillige golfaren. Det är dessvärre inte sexigt hur gärna en än försöker.

Efter ett pass är du så pass trött på att vara trevlig och
tillmötesgående att du gärna lyssnar på dödsmetall samtidigt som du är märkbart road rage-ig.

– Jag tror inte du kan föreställa dig hur spot on du är! Jag älskar mitt jobb och att hjälpa patienter på olika sätt, men vissa dagar är trevlighetskvoten fylld så till den milda grad att ilska är den enda känslan som går att ta till. Effekten av att låta ilskan över inkompetenta bilister ackompanjeras av skrikande musik är renande för själen. Så är det bara.