Sommarläsning – Malin Edgren tipsar

Sommarläsning – Malin Edgren tipsar

Sommaren kräver lata dagar i hängmattan med en god bok och Karlstad kallar har därför bett några av våra vänner att tipsa om tre favoriter. Först ut är författaren Malin Edgren som just nu är aktuell med Hundra röster om corona, ett kollektivt bokprojekt där hon med hjälp av litteraturen, och rösterna av 100 Karlstadsbor, vill teckna en minnesbild av hur det är att leva och finnas till i coronapandemins spår.

Nedan kan ni läsa Malins boktips!

Ålevangeliet, Patrik Svensson

Ålevangeliet är en makalös och ojämförbar bok som kommer stanna hos mig länge. Kanske alltid.

Den klassas som fackbok. Det var i den klassen boken belönades med Augustpriset 2019. Och den handlar om ålen. Och samtidigt så oändligt mycket mer.

Hur mycket kan man alltså lära sig om ålen, denna ormliknande fisk som få av oss fått på kroken och som lever ett undanskymt liv. Svaret är MASSOR!
Patrik Svensson tar mig med på en resa som är historisk, geografisk, zoologisk, idéhistorisk, filosofisk och djupt, djupt existentiell. Han delger också sitt högst personliga förhållande till ålen sedan uppväxten vilket förstärker läsupplevelse ytterligare.

Jag är hänförd, berörd och faktiskt rätt så tagen av den här finfina boken som föll mig i smaken på allra bästa sätt. Jag rekommenderar den varmt!


Björnstad, Fredrik Backman

Björnstad är en bok som på ytan handlar till stor del om hockey. Men den handlar egentligen om vardagslivet på en mindre ort, gruppdynamik och hur en hel bygd, generation efter generation, samexisterar med ett särintresse eller tvångsmedel som kan kallas livsstil. Eller religion.

Vi följer dramatiska skeden ur olika personers perspektiv och Backman skildrar alla nyanser med sån fingertoppskänsla, rå men ömsint, att det är plågsam njutning att tillägna sig varje stycke. Det skaver, det känns igen, det är bitvis dråpligt men på riktigt så smärtsamt. Jag vill veta hur det går, fastän jag nog redan vet, vill fortsätta läsa varje mening, varje ord fast klockan är mycket och innehållet är tungt och ödesmättat. För mitt hopp lever ändå. Det finns något vackert och mänskligt i det jag som läsare tar del av.

Jag tror att en av Backmans styrkor är att han så naket och trovärdigt, men ändå värdigt återger de människor han gestaltar. Jag tror att han hittar något att älska hos var och en av dem, trots brister, trångsynthet och smärta. Och han lyckas bra med att förmedla detta till mig som läser.

Jag rekommenderar varmt denna bok. När du är färdig kan du läsa del två, Vi mot dom.

Och Fredrik, you had me at Ove!

Och bilen går bra? Niklas Källner
Jag har med stor behållning läst boken med den underbara titeln Och bilen går bra? som jag köpte på Bokmässan i Göteborg för ett par år sedan. Niklas Källner är som vanligt fantastisk, både djupsinnig, seriös och lättsam.

Även jag har nog varit en av dem som sett ner på ’kallprat’ som en sorts andra klassens umgänge. Den här boken har inte bara fått mig att ompröva detta utan även inse att jag själv både kallpratar ibland och dessutom är rätt bra på det. Det händer något med människor som läser, helt enkelt!

Rekommenderas varmt!

Fotograf: Helena Christerdotter

Nyligen gästade Malin vår podcast och avsnittet kan ni lyssna på nedan.

Lyssna i er smarta telefon genom att trycka här

Det går även att lyssna nedan. 🙂

Blogg
Magnus Skoglund

Fråga poddgästen!

På tisdag gästar musikskribenten, konstnären, löparen, läraren, herregud ALLKONSTNÄREN Jesper Löfvenborg, vår podcast! Det ser jag fram emot! Ös på med frågor i DM eller

Läs blogginlägget »