Hallå där, Elina Svensson

Hallå där, Elina Svensson

Hallå där,

Elina Svensson som i helgen sätter sig i högerstolen hos Ronnie Jakobsson för tävlingar i Gimmersta. Hur känns det att äntligen få tävla igen?

Det känns väldigt skönt att äntligen få tävla igen. Det har blivit tre stycken tävlingar innan i år för mig, men såklart vill man ju åka mer än så. Men man får nöja sig med de man får och framför allt vara glad att man får åka lite än inget alls. Alla får samma problem i världen just av pandemin, men det är inget vi kan göra åt direkt utan det är bara att vänta – och se och hoppas att detta försvinner snart så att man kan utföra en full säsong i en rallybil igen. 

Hur har du hållit skärpan uppe under pandemin?

Jag har spenderat mycket tid på gymmet för att hålla igång och kollat mycket incar-videos från olika tävlingar för att lära sig vad man kan göra bättre, det finns alltid saker man kan förbättra. Det har blivit mycket fokus på träning och utveckling, helt enkelt. 

Berätta om tävlingarna som väntar härnäst.

Nu till helgen den 26/9 kommer jag vara co-driver åt Ronnie Jakobsson i hans Mitsubishi EVO (4wd) där vi ska åka en rallysprint på en sträcka som är runt sju km. Denna sträckan ska vi åka två gånger som kvalåk, sedan kommer ett finalåk. Även denna tävling kommer vara publikfri tyvärr, på grund av pandemin. 

Sedan har jag inga fler planerat än att jag vill åka Gästabudstrofén – Light i Nyköping den 10 oktober. Sedan får vi se om det blir fler tävlingar i år.

Vad har du och Ronnie för mål?

Målet som Ronnie och jag har är i första hand att ha roligt tillsammans, och även att samarbetet ska fungera bra. Senast vi åkte tillsammans i en tävling var i vintras. Vi hade ett bra samarbete i bilen vilket ledde till att vi hade roligt. Annars är det väl att komma i mål med hel bil och även att försöka ta oss till finalåket.  

Och hur går det med planerna att ha ett eget stall?

Jag har tyvärr inget eget stall ännu, men såklart skulle det vara en dröm. De jag driver själv med hjälp av en samarbetspartner är en Facebooksida där jag lägger ut när de är tävlingsdag och lite allmän information om tävlingarna. Man kan säga att man får följa min motorsportresa där. 

Framtidsplanerna är något jag sitter dagligen och jobbar för att allt ska gå ihop, såklart är det att fortsätta med motorsporten och framför allt rallyt. Planerna för nästa år är i full gång. Det är så många pusselbitar som ska passas ihop, till exempel sponsorer, tävlingar, boende, ekonomin och så vidare. Jag sitter dagligen och jobbar med det eftersom det är rally som jag verkligen vill satsa på.

Vad kan du säga om nästa säsong?

Tyvärr kan jag ej säga så mycket om nästa säsong än vad de blir för mig då det ännu saknas någon pusselbit, men inom en snar framtid önskar jag att jag kan gå ut med vad som händer och sker.

Berätta om din Värmlandskoppling! Du pluggade i Torsby visst?

Jag kommer egentligen från Strängnäs men har en Sörmlands-, Smålands- och Värmlandsdialekt. Detta på grund av att när jag började gymnasiet så ville jag gå en linje som jag verkligen gillade eftersom jag redan var skoltrött innan. Jag flyttade själv ner till Småland som 15-åring för att plugga till racemekaniker. Efter ett år i Småland flyttade jag upp till Värmland av olika skäl för att fortsätta med utbildningen som racemekaniker eftersom det även fanns en skola som innehöll samma utbildning där uppe. Jag bodde då i Torsby och tog studenten nu i somras. Nu är jag utbildad tävlingsmekaniker/racemekaniker, något som jag även hade som en liten dröm att bli när jag var liten. 

Vad lever du efter för motto?

Har man en dröm som man vill uppnå så kan man göra det bara man kämpar. Jag brukar ha ”Never give up” som motto, vilket har tagit mig väldigt långt i livet. Man kommer stöta på många problem på vägen, men genom att inte ge upp utan istället jobba sig igenom problemen så tar man ännu ett steg i livet.

Även att man bara ska vara sig själv och ej ta emot hat mot sådana som bara är avundsjuka på att man lyckas ta sig igenom problemen på vägen och inte dem. 

Följ Elinas rallyresa här