Karlstad kallar-profilen: Karolina Midböe

Karlstad kallar-profilen: Karolina Midböe

Karlstad kallar vill lära känna er bättre och därför kommer vi framöver kontinuerligt att lyfta fram människorna som bor i Värmland.

Den här gången tog vi pulsen på den musikaliska och resglada verksamhetschefen Karolina Midböe.

Namn: Karolina Midböe

Ålder: 42

Bor: Färjestad, Karlstad

Gör: Föreståndare och verksamhetschef för Hillringsbergs Rehabcenter, ett behandlingshem för män med psykisk ohälsa och missbruk. 

Beskriv dig själv med tre ord: Jag kanske skulle säga att jag är en närvarande, omsorgsfull människa med massor av scenglädje. 

Vad är det bästa med ditt jobb?Den terapeutiska delen. När klienten och jag finner nycklar till läkning genom trygghet, insikt, självkänsla och värme. Jag arbetar mycket med KBT och mindfulness och använder naturen som en källa till själslig läkning. Det gör att jag själv dagligen befinner mig i omgivningar som skapar harmoni även hos mig. Det är det bästa med mitt jobb.

Vilken är den största utmaningen med ditt jobb?

Den största utmaningen är på sätt och vis den samma som det som är det bästa med mitt jobb, nämligen att bära ett behandlingsarbete hela vägen fram. Det krävs en oerhörd uthållighet och tolerans och ett tätt samarbete mellan mig och mina medarbetare. Det är en koncentrerad och avgörande tid för varje klient som placeras hos oss, och vi antar alltid den utmaningen genom att möta och behandla just den klientens problem, lidande och behov på ett närvarande och konstruktivt sätt. Här krävs kunskap, förståelse och en bamsedos av värme och acceptans för särdrag och olikheter. Det är en utmaning som jag som föreståndare alltid är ansvarig för att vi lyckas med dygnets alla timmar. Faktumet att vi så ofta når mål med vårt arbete gör mig så stolt och glad, så utmaningen är på sätt och vis också källan till belöningen. 

Vad är ditt största mål för 2020? 

Mina mål just nu handlar om att vara närvarande med det viktigaste i livet och att hålla i och fullfölja det som tiden redan innehåller. 2020 handlar om att finnas till för mina två tonåringar, Embla och Lou, uppleva deras glädje och stödja dem i deras behov varje dag. Att fortsätta att utveckla och utvecklas genom mitt jobb som terapeut och föreståndare. Att fullfölja ytterligare en termin på min utbildning till legitimerad psykoterapeut. Att utleva kreativitet genom att sjunga och gigga med mitt ljuvliga band, The Bend. Att njuta av livets härliga smaker och danser med min fina partner ända tills nyårsvalsen leder oss vidare till nästa år. 

Hur ser en vanlig vardag ut för dig?

För mig är veckans dagar planerade olika, men en vanlig dag på mitt jobb börjar med morgonmöte, husmöte, gruppterapi och mindfulness. Vissa dagar är avsatt till administration och studier, vilket innebär att jag är i Stockholm ibland. En vanlig vardagskväll umgås jag familj och vänner eller så repar jag med bandet. 

Vad gör du helst en ledig dag?

Upptäcker nya saker och njuter av det jag har. Jag återkommer alltid till naturen, musiken och familjen på lediga dagar. <3 

Berätta om ditt största intresse.

Ett stort intresse utöver det jag jobbar med (psykologi och mindfulness) är musik och musikal. Jag fullkomligt älskar att göra musikaler, att sjunga från hjärtat, agera och dansa – allt i ett. Det är en otroligt lyxig upplevelse för mig att skapa på det sättet. Helst tillsammans med en duktig teater och ensemble, som håller kvaliteten sparkande och får publiken att lysa av lycka. Sedan älskar jag också att resa och hälsa på vänner i olika länder. Island är min favoritplats på jorden utöver den vackra värmländska sagobygden. Men jag stormtrivs också i New York på våren och i London på sommaren. 

Har du någon udda talang?

Jag är rätt bra på att kommunicera med djur. En gång på Island när jag jobbade med att samla in får till häst på fjället, så fick jag kontakt med en korp. Vi samarbetade genom att den flög framför och hjälpte mig att hålla ordning på fåren medan jag drev på bakom. En annan gång kom en älg ut till mig i vattnet när jag badade i Glafsfjorden. Den vadade ut mot mig som för att säga hej, sedan gick den vidare. Jag sjunger även visor med min hund, Frankie Boy, och titt som tätt så förmår vi finna rätt ton tillsammans. Det är en lite unik känsla som uppstår och kanske kan det kallas en udda talang.   

Vad är Värmland för dig?

Berättelsens vagga. Här föddes min berättelse och här vill jag berätta och uppleva andra berätta. När jag bodde i Stockholm kunde jag drömma hem till Selma Lagerlöfs Värmland. Jag läste hennes böcker om och om igen och upplevde Värmlands genuina och evigt tidlösa stämma. Landskapen, sjöarna, skogarna, språket, klokheten, allvaret och lättsamheten. Den sjungande dialekten och den pillimariska värmen hos människorna som lever i dessa vackra dalar, det är Värmland för mig. 

Vad får man inte missa om man är i din stad?

Värmlandsteatern. Där spelas historier och toner från hela världen med fantastiskt skicklighet och engagemang. På Värmlandsteatern upplever man alltid något nytt och viktigt. Man bör heller inte missa Karlstads alla vackra parker; museiparken, stadsparken, Mariebergsskogen och Alsters Herrgård. Friluftsteaterns magi och lekfulla föreställningar är också något jag alltid rekommenderar när folk kommer på besök. Sedan en lunch eller fika på Zest och en njutningsfull middag på Baron är också nått man inte ska missa i min stad

Vem skulle du vilja var Karlstad kallar-profil i framtiden? Jag skulle vilja läsa svaren på dessa frågor från följande riktigt häftiga kvinnliga ledare, nämligen Jennie Segerström, verksamhetsledare på Värmlandsteatern – Tina Crafoord, Verksamhetschef för AnOpIVA och ordförande för Sveriges Läkarförbund – Helena Bornstedt, konsultchef på Ninetech och Ann-Sophie Redfern, Centrumchef för Mitt i City.