Skåres handbollsdamer går in i seriespelet

Skåres handbollsdamer går in i seriespelet

Hallå där,

Christer Bergqvist, tränare för Skåres handbollsdamer som i helgen går in i seriespelet i div 2 Västsvenska Norra. Hur är känslan inför första matchen?

– Riktigt bra, träningarna har löpt på i stort som vi tänkt oss, även om vi inte fått ihop de träningsmatcher vi velat ha så tror vi att tempot är relativt hyfsat i kropparna. Vi har ju en bred trupp att bygga på men stommen är dock fortsatt väldigt ung så vi får hoppas på att föregående år gett alla en viss rutin vad som krävs, av dem själva och av laget! Att vi kunnat fylla på med någon mer rutinerad spelare redan förra året och så även detta år ger oss viss stabilitet och lite balans i åldersstrukturen (Frida Moen, Emmy Hollsten).

Ni inleder mot Skara U på bortaplan. Vi känner alla till att deras representationslag spelar i högsta serien, men hur starkt är det här gänget?

– Jag tror styrkan kommer variera över tid i serien då de till skillnad mot oss kommer att byta spelare friskt beroende på hemma-/bortaspel. Att ha en trupp ovanför som har behov av att ”bänkspelare” får speltid kan variera och det är kanske lätt att låta vissa ta steget ”ned” vid hemmamatcher?

Skara vill, som alltid, spela bra försvarsspel och göra enkla kontringsmål i fas ett och två. I uppställt spel har man lite skytte och några snabba nior att tillgå. Det blir en intressant match direkt då Skara förra året var vinnare av grundserien och de står väl som favoriter även i år med tanke på ovanstående!

Det har varit ett speciellt år, minst sagt – och även en lång försäsong för er. Hur har ni förberett er inför vad som komma ska?

– Vi tog egentligen inget avbrott efter att serierna avbröts förra året utan valde att köra på rätt så friskt fram till juli då vi tog semester, dock med många individuella pass inplanerade. I augusti återupptogs träning kollektivt och vi har sedan dess rullat på med 3-4 pass per vecka tillsammans och något enskilt styrke/löppass på det! Träning saknas inte, vi hoppas på utdelning i matcherna framöver…

Vad har du och resten av tränarstaben för handbollsfilosofi? Hur vill ni spela?

– Ett kompakt försvar där individen har förståelse för uppgiften och framför allt vågar/ får ta initiativ om tillfälle dyker upp, det vill säga hålla sig inom de ramar vi sätter upp (läs: vart vill ha avslut) och från det kunna sätta fart framåt. Fas ett-kontringar kommer vi att få, dock är bollen värd mycket och den skall vårdas i ett kontrollerat uppspel, med tryck i löpningar allra helst! I uppställt spel utgår vi från tre- fyra spelöppningar där stort ansvar ligger i flexibilitet och fantasi, trots rätt så styrda ”löpvägar”. Vi hoppas och tror på gott skytte, härliga inspel och utspel så att målskörden sprids.

Vad är målsättningen? Spelar Skåres damer div 1-handboll nästa år?

– Före jul: Delmål att komma vidare ur denna serie till ”uppflyttningsserien”

Efter jul: Hamna bland de som tar en direktplats, kvalplats upp till div 1.

Att gå ut med ett internt mål offentligt är lite si sådär men att slutmålet är en div 1-plats nästkommande säsong kan vi nog säga att vi är överens om!

Skåres tränare, Christer Bergqvist. Foto: Hans Cullberg
Skåres damlag 2020/2021. Foto: Hans Cullberg