FUNKISLIV Sveriges meste landslagsman tackar för sig

FUNKISLIV Sveriges meste landslagsman tackar för sig

Han har personifierat svensk rullstolsrugby i decennier. Men efter imponerande 252 landskamper lägger nu Stefan Jansson landslagströjan på hyllan.

2004 debuterade Stefan Jansson i rullstolsrugbylandslaget. 252 matcher, två Paralympics och sex EM-medaljer senare är karriären i landslaget över för Köpings-sonen som satt svensk rullstolsrugby på kartan. 

–  Jag är så tacksam över den här tiden i landslaget, det har varit mitt liv de senaste 15 åren och jag har så många fina minnen som jag tar med mig. Beslutet har vuxit fram under en tid och jag känner att jag har gjort mitt, nu är det dags att fokusera på annat i livet, säger han i ett pressmeddelande. 

Stefan Jansson är viljan personifierade och brinner för att visa att ingenting är omöjligt.

– Jag blir så fruktansvärt taggad av att göra sådant som ingen tror på. Om någon säger att det inte går att ta sig till Paralympics, då ska jag bevisa motsatsen. Jag vill aldrig sluta tro på vad människor och idrott kan åstadkomma tillsammans, säger han. 

Nu är landslagskarriären över, men engagemanget för parasport fortgår. Sedan 2017 jobbar han på Parasport Sverige med bland annat rekryteringsfrågor. Nu hoppas han att få fler aktiva.

–  Ja det där triggar mig till 100 procent. Jag har en vision om att all parasport som vi jobbar med ska vara minst lika sexig som vilken idrott som helst. Det är, och ska vara, coolt med parasport. Så är det bara.

Meriter – Stefan Jansson 

2005                Brons i EM i Danmark
2006                Grundar rullstolsrugbylaget Köping Hillbillies
2007                Brons i EM i Finland
2009                Silver EM i Danmark
2011                Guld i EM i Schweiz
2012                Paralympics i London
2013                Guld i EM i Belgien
2015                Silver i EM i Finland (Bästa spelare i klass 1,0)
2016                Paralympics i Rio De Janeiro
2017                Silver i EM i Tyskland (Bästa spelare i klass 1,0)
2019                Guld i SM med Köping Hillbillies

Källa och bild: Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté