FUNKISLIV Uppdrag gransknings program visar: Akuta insatser krävs för att stoppa övergrepp i LSS-bostäder

FUNKISLIV Uppdrag gransknings program visar: Akuta insatser krävs för att stoppa övergrepp i LSS-bostäder

Uppdrag gransknings reportage visar övergrepp och helt oacceptabla levnadsförhållanden för personer med autism i LSS-bostäder. Nu behövs ett akut kompetenslyft i alla kommuner för att komma till rätta med problemen, anser Autism-och Aspergerförbundet.

–Det är fullständigt oacceptabelt. Ingen människa ska behandlas så. Nu måste kommunerna höja kompetensen hos alla som arbetar på LSS-bostäder. Och det kan inte vänta längre, säger Ulla Adolfsson, förbundsordförande i Autism-och Aspergerförbundet, i ett pressmeddelande.

Igår kunde man i Uppdrag gransknings program Dicks rop på hjälp se när när autistiske Dick utsattes för tortyrliknande övergrepp av människor som arbetar med att vara ett stöd i hans vardag. I programmet beskrivs även hur en annan man, Robin, under flera år varit inlåst i ett hus i skogen utan att ens få träffa sin bror. Ett annat exempel på oacceptabla förhållanden är en gruppbostad i Malmö som var utformad som ett fängelse med höga staket och låsta grindar.

– Det är smärtsamt att se Uppdrag gransknings program. Samtidigt är det nödvändigt att denna granskning görs. Programmet visar vilka fruktansvärda konsekvenser en långvarig politisk ovilja att satsa på kompetens i LSS-bostäder kan få för en röstsvag och utsatt grupp, säger Ulla Adolfsson.

Foto: Autism- och Asperbergerförbundet

Kompetensbrist

Enligt en rapport från Tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) 2019 har det rapporterats om våld mot boenden på 40 procent av Sveriges gruppboenden. Medlemmar i Autism-och Aspergerförbundet har år efter år rapporterat om missförhållanden på LSS-boenden som ofta beror på kompetensbrist hos chefer och personal.

–Sveket mot personer med autism måste få ett slut. Det finns många bra kommuner och verksamheter som väljer att satsa på kompetens i alla led. Men om vi ska få stopp på övergreppen måste det gälla alla kommuner – och det brådskar, säger Ulla Adolfsson i pressmeddelandet.

Länk till SVT Play

Reumatismmobbing

Reumatismmobbing på kontoret. Jag: Behöver ni en handmodell? Rövkollega: Ja. Jag: Jag kan ställa upp. Rövkollega: Nja, det går bra ändå.

Läs blogginlägget »

Mogen på klassträff

På klassträff. Läraren pratar om att de har pratat mycket om koranbränningar. Därefter pratar de om vikten att läsa tillsammans med sina barn. Läraren säger:

Läs blogginlägget »