FUNKISLIV Karlstad först i Sverige med en specialist inom pedagogisk psykologi i skolan

FUNKISLIV Karlstad först i Sverige med en specialist inom pedagogisk psykologi i skolan

Sedan i våras har centrala elevhälsan i Karlstad en anställd specialistpsykolog inom pedagogisk psykologi, en unik anställning som innebär att Karlstads kommun är först i Sverige med en sådan tjänst inom skolan.

Karlstads specialistpsykolog heter Lise-Lotte Kullenberg och började som psykolog 1979. Hon har sedan dess arbetat inom skolan – de senaste 18 åren i Karlstads kommun. Under åren har hon vidareutbildat sig inom de områden där hon märkt att lärarna har efterfrågat specialistkompetens.

− Det känns jätteroligt att vi kan ta tillvara på Lise-Lottes långa erfarenhet och specialistkompetens. Hälsa och lärande går hand i hand och genom att inrätta en specialisttjänst kan vi arbeta mer strategiskt med utvecklingsfrågor. Psykologen har en oerhört viktig roll i det systematiska kvalitetsarbetet för att stödja eleverna mot utbildningens mål säger Anna Carlsson, chef för centrala elevhälsan, i ett pressmeddelande.

Vad är specialistpsykologens roll?

Inom Centrala elevhälsan i Karlstad arbetar tio skolpsykologer, en finns i förskolan och de övriga i grundskolan. Lise-Lottes roll är bland annat att utveckla skolpsykologens profession både inom kollegiet och i elevhälsoteamen, fungera som mentor och handledare samt vara ett stöd till sina kollegor vid komplicerade frågor. Hon kan även stödja rektor i att organisera sin verksamhet på bästa sätt, både på individ-, grupp-, och organisationsnivå. I rollen ingår även att hjälpa till att översätta den teoretiska kunskapen till skolornas praktiska arbete, utveckla metoder och modeller, bevaka vad som händer inom forskningen och implementera ny kunskap.

I pressmeddelandet kan man läsa att:

Det vi ser i skolorganisationen i Karlstad kommer med all sannolikhet att spridas över landet till många fler kommuner i en nära framtid.

Blogg
Magnus Skoglund

Fråga poddgästen!

På tisdag gästar musikskribenten, konstnären, löparen, läraren, herregud ALLKONSTNÄREN Jesper Löfvenborg, vår podcast! Det ser jag fram emot! Ös på med frågor i DM eller

Läs blogginlägget »