Teater: Som ett jävla solsken

Teater: Som ett jävla solsken

Den 11 november kommer teaterföreställningen Som ett jävla solsken till Älvstranden Bildningscentrum i Hagfors – en teaterföreställning fritt baserad på Fatima Bremmers biografi om Ester Blenda Nordström, Ett jävla solsken, som belönades med Augustpriset för facklitteratur 2017.

– Ester Blenda Nordström är en av alla de framstående kvinnor som har hamnat i skymundan i den manligt dominerade historieskrivningen. Genom att visa föreställningen vill vi lyfta fram henne och hennes liv så att fler kan ta del av det hon åstadkommit och varit med om, säger Linnéa Lindberg som är bibliotekssamordnare på Hagfors bibliotek.

Linnéa berättar att Ester verkligen var en färgstark och speciell person.

–  Hon var journalist och äventyrare, en mycket normbrytande kvinna, i början av 1900-talet. Bland annat wallraffade hon långt innan begreppet fanns, när hon tog anställning som piga på en bondgård för att kunna skriva om lantarbetares arbetsförhållanden, säger hon.

Och fortsätter:

– Några andra saker hon gjorde under sitt liv var att resa runt i USA, i princip utan pengar, för att kunna skildra emigranternas liv, och att arbeta som nomadlärarinna för samer i norra Sverige. Mycket av det hon skrivit finns nu i bokform, till exempel En piga bland pigor och Kåtornas folk.

För vilka lämpar sig föreställningen?

– Föreställningen passar alla med ett brett samhälls-, historie- och äventyrsintresse! 

Vad hoppas ni att publiken ska känna när de går hem?

– Vi hoppas att de ska känna sig inspirerade, både av en bra föreställning med skickliga medverkande, och av Ester Blenda Nordströms liv, säger Linneá Lindgren och avslutar med lite praktisk information inför föreställningen.

– På grund av Corona-restriktioner har vi begränsat antal platser. För att det ska bli så rättvist som möjligt kommer vi att lotta ut biljetter till föreställningen. Man anmäler sig, en och en, till Hagfors bibliotek senast 7/11. Vinnarna får två biljetter var. Kontakta biblioteket på 0563-187 70 för anmälan och mer information. Biljetterna är gratis.

Foto: Ida Åkesson