BLOGG, Sofie Nelsson: Marathon och nytt personbästa

BLOGG, Sofie Nelsson: Marathon och nytt personbästa

Det är ingen nyhet att det inte blivit särskilt mycket tävlande i år. Vi är nog många som drömmer om att få ställa sig på startlinjen igen och få känna pulsen och atmosfären som hör till. Därför blev det ett eget marathon i miniformat i lördags.

Vi arrangerade ett eget marathon

Jag och min kompis Ebba bestämde oss för att köra vårt egna marathon i lördags hemma i Karlstad. Målet var att se om vi kunde klämma ur oss ett någorlunda snabbt lopp. Vi valde en platt varvbana på ca 1.2 km runt ett tjärn. Asfalterat och lättsprunget underlag gjorde att förutsättningarna såg bra ut. Sen är det ju lite tuffare att pressa sig helt själv under 42,2 km. Inga hejarop från publik, ingen draghjälp från andra löpare osv. Ni fattar.

Jag och Ebba hade olika tidsmål så vi skötte vårt egna race och fick inte så mycket draghjälp av varandra. Däremot extra pepp när vi sprang varvet åt olika håll och kunde heja på varandra. Mitt mål var i alla fall att försöka ta mig runt på ungefär samma tid som mitt tidigare personbästa på 2:47:40. Den tiden sprang jag på i Barcelona för två år sedan. 

Så gick loppet

Startskottet gick klockan 10.00 och vi drog iväg. Det kändes bra i benen och loppet kändes stabilt nästan hela vägen. Jag hade några kilometrar som gick lite tyngre. Då kände jag mig uttråkad och omotiverad samt att jag hade tappat mina vattenflaskor på marken så fick fiffla lite med dem vilket gjorde mig irriterad. Jag hade med mig fyra gels i fickan och de slank ned allihop. Inte enligt någon plan utan mest på känsla och för att jag vanligtvis bara brukar ta det som erbjuds av lopparrangören. Kanske var det en bra idé att ha med sig egna trots allt. Sett till energiintag hade det kanske varit optimalt att få i sig lite mer vätska, jag fick i mig knappt 500ml.

Oavsett alla detaljer så kunde jag hålla mig till mitt tänkta tempo, till och med lite bättre och jag sprang in på en ny rekordtid (för mig). Resultatet blev 2:45:31 när jag stoppade klockan vid 42,3 km (tog 100m extra). Jag är riktigt nöjd med tanke på omständigheterna och jag vet att jag kan springa ännu snabbare. 

Nu ska jag försöka vara lite nöjd några dagar innan det är dags att ladda om igen!