FUNKISLIV Inför Paralympics: Henrik Marvig

FUNKISLIV Inför Paralympics: Henrik Marvig

Hallå där,

Henrik Marvig, Jönköpingscyklisten som siktar på ädla valörer när Paralympics drar igång i augusti. Hur tänkte du när du fick beskedet om att skjuta fram tävlingarna?

– Jag hade väl egentligen på känn att det skulle bli så, men visst blev det lite surt när man precis, veckan innan, blivit uttagen till den paralympiska truppen.

Hur har du lagt upp och anpassat träningen för att vara redo när du väl kommer att stå vid startlinjen?

– Som vanligt egentligen; mycket intervaller och rehabträning på vardagarna och distanspass på helgerna. Jag gillar att tävla så jag hoppas på mycket tävlingar från april och hela vägen fram till avresa.


Hur har coronan påverkat dig rent idrottsligt?

– Motivationen har väl inte varit där riktigt för att köra efter schema, utan har istället varit med på alla klubbträningar och haft det kul på dessa istället. Fick ändå ihop 10 tävlingsstarter från Tempo-SM och framåt. Jag fick inte till någon riktigt topp men hade väl egentligen inte heller någon dipp. Jag låg på en ganska hygglig nivå, men kände att jag tappade lite effekt under året på spurterna. 

Vad har du för tankar om Tokyo-äventyret?

– Egentligen inget speciellt. Cyklisterna kommer inte bo i byn utan kommer bo ute vid Fuji där tävlingarna går så det kommer mer vara som vid världscuper/VM men mycket, säkert mycket mer, vakter runt hotell och så vidare. Vi var på plats förra hösten och bodde på hotellet vi har ansökt om att få bo på. Jag har testat det mesta av banan som vi kom åt och även då kunnat cykla runt i området för att ha bra koll på träningsrundorna. 

Vad är målet?

– Målet är ett guld i linjeloppet. Man måste ställa upp i minst två discipliner när man blivit uttagen så jag kommer även köra tempoloppet två dagar innan. Där kommer fokus vara på att köra enligt plan inför linjeloppet. Placering är helt ointressant då jag helt enkelt inte är någon tempoåkare.

I skrivande stund är det du och Värmlands egna Anna Beck som är uttagna. Vad tror du om era chanser?

– Det finns just nu även en herr- och en damplats till så vi kanske blir två till. På damsidan är det nog ganska klart att platsen är säker, på herrsidan måste vi ta ett gäng poäng på de två världscuptävlingar som är kvar i maj för att säkra platsen, säger Henrik Marvig.

Och tillägger:

– Jag tror att Anna kommer ta den första svenska paralympiska medaljen någonsin. Jag tror att hon har bra chans på att ta tre medaljer. Så när hon tagit två, så tar jag min, sedan tar hon sin sista! 🙂

Avslutningsvis, berätta lite mer om din funktionsvariation – och vad klass MC3 innebär.

– C3 (M står för Men), innebär att man har någon funktionsnedsättning på båda benen eller en samlad poäng för att komma upp i denna klass. Men hårt kan man säga att man har två underbensproteser. Mina båda stelopererade fötter likställs med att ha två underbensproteser. 

Foto: Emma Stenberg