FUNKISLIV VM i Lillehammer skjuts upp till 2022

FUNKISLIV VM i Lillehammer skjuts upp till 2022

Det första multi-världsmästerskapet i alpin paraskidåkning, paraskidskytte, paralängdåkning och parasnowboard skulle ha arrangerats i Lillehammer den 7-20 februari 2021. Nu skjuts tävlingarna fram och planeras istället till i början av januari 2022. Anledningen är osäkerheten på grund av den pågående pandemin och de utmaningar som är förknippade med den.

Beslutet är fattat av styrelsen för Norska Skidförbundet i samråd med World Para Snow Sports, Norges Olympiska & Paralympiska Kommitté, Norska Skidskytteförbundet och Norska Snowboardförbundet.

– Vi vet hur mycket evenemanget betyder för många och vi förstår väl besvikelsen att behöva vänta ett helt år, men mästerskapens omfattning, varaktighet och komplexitet kan inte tillgodoses under den nuvarande situationen för pandemin nationellt och internationellt. Risken för smittspridning bland volontärer, tävlande och i lokalsamhället gör det inte motiverat att genomföra tävlingen som planerat, säger Erik Roste, ordförande för Norska Skidförbundet, i ett pressmeddelande.

Uusitalo inte förvånad

Fredrik Uusitalo, förbundskapten för det svenska paralängd- och skidskyttelandslaget, är inte förvånad över beskedet. 

– Vi har gått in i säsongen med flera möjliga scenarion och det här var ett av dem. Det är klart att beskedet är tråkigt i sig. Jag vet att organisationen har gjort ett gediget jobb och det hade blivit ett häftigt event med så många idrotter samlade på ett ställe. Men i slutändan känns det tryggt att man tar hälsan i första rummet. 

VM i Lillehammer var ett av säsongens stora mål för de svenska landslagen. 

– Det handlar om att anpassa sig och fokusera på andra målsättningar.Det viktigaste för oss är att inte låta det här rucka på vårt långsiktiga mål som är Paralympics i Beijing 2022. Att kunna ställa om är helt avgörande för oss om vi ska prestera som vi vill i Paralympics om lite drygt ett år, säger Uusitalo. 

Christian Holtz, VD för World Para Sports, säger så här om beslutet:

– Vi såg fram emot mästerskapen i Lillehammer nästa år, men vi stöder fullt ut beslutet att skjuta fram det till januari 2022. Även om det inte var nyheterna vi hoppades kunna dela med vår idrottsgemenskap, kommer vi alltid att lägga hälsa – att vara idrottare och alla som deltar i tävlingarna som vår prioritet. Alla partners i Para Snow Sports Championships har gjort ett fantastiskt jobb och vi kommer nu att fortsätta arbeta tillsammans med dem för att leverera vårt viktigaste evenemang hittills.

Största sedan Lillehammer 1994 

Det omplanerade världsmästerskapet kommer att behålla namnet Lillehammer 2021 och kommer att vara det största Para-idrottsevenemanget i Norge sedan de paralympiska vinterspelen i Lillehammer 1994. Mästerskapen skulle samla 750 deltagare från över 30 nationer och 700 volontärer.

Alla partners kommer att följa med i arrangemanget fram till 2022. Den norska broadcastern NRK, som kommer att producera och sända mästerskapen, förlänger också sitt engagemang och avtal till 2022.

Det nya tävlingsschemat kommer att meddelas senare.