Projekt för att motverka ensamhet och isolering bland äldre

Projekt för att motverka ensamhet och isolering bland äldre

Projektet Ofrivillig ensamhet vill motverka ensamhet och isolering bland äldre i Karlstad – detta genom att korta sträckan för seniorer till att använda digitala verktyg.

− Användningen av smartphone och surfplattor ska bidra till en högre social kontakt och fler HEJ mellan släkt och vänner, säger Cecilia Grönkvist som driver projektet i ett samarbete med ABF, Hyresgästföreningen och Stiftelsen Karlstadhus.

Projektet består av olika digitala kulturaktiviteter, men framför allt av 24 utmaningar, även de digitala, som bland annat handlar om att söka på Google, prova skicka mejl/sms eller meddelande till att sedan stegas till uppgifter av lite svårighetsgrad som exempelvis onlinespel, spela Alfapet och att måla på plattan.  

− Att söka upp sitt barndomshem på Google Earth kommer bli morgondagens utmaning i lucka 3 på @abfvarmland, säger Cecilia Grönkvist som hoppas att den yngre generationen hjälper den lite äldre.

− Vi vill såklart locka vuxna och unga vuxna som i sin tur kan tipsa sina äldre anhöriga att vilja gå med, säger hon. 

Och tillägger:

− Träffarna handlar också om det sociala i kontinuerlig form, att ses online, snacka och fika, säger Cecilia Grönkvist och avslutar med att lista några utmaningar som deltagarna kommer att få. 

1. Prova att starta igång iPad/mobil med hjälp av lösenord och öppna en app.  

2. Öppna YouTube och sök på ABF Värmland eller hyresgästföreningen. Titta på ett klipp.  

3. Prova skicka ett sms till någon. Om du redan kan det, prova att skicka ett mail. 

4. Starta eller öppna mejlen och skicka ett meddelande med eller utan bild.  

5. Prova att ringa till någon via Facetime på telefon eller iPad.  

6. Dela med dig av ett barndomsminne eller sök upp ditt barndomshem på Google Earth. Om du vill så prova spel in ditt barndomsminne, ta hjälp av iPad eller telefon, och prova att spela in ljud.  

7. Skapa ett inlogg för att se film på Cinasterna eller Netflix, eller låna konto av någon och hitta en intressant film.  

8. Berätta om en upplevelse som du inte har velat vara utan genom ett samtal till någon, ljud eller på mejl.  

9.  Prova att träna eller ta del av en träningsvideo, måleri eller meditation på YouTube eller som gruppaktivitet via projektet. 

Anmäl intresse till: Cizzi.gronkvist@gmail.com eller genom att ringa till 0707-293147.