FUNKISLIV UF-företag lyfter framtidsdrömmar

FUNKISLIV UF-företag lyfter framtidsdrömmar

Liv Johansson och Hilma Wikström vill bidra till en förändring som ger alla möjligheten att själva kunna välja sin framtid, inte minst för sina lillasystrar Gry och Emmie som båda har Downs syndrom. För att uppmärksamma problematiken och för att kunna göra skillnad ger de genom UF-företaget Empowerment ut kalendrar med modeller som har olika funktionsvariationer.

− Vi ville att ungdomarna och deras framtidsdrömmar skulle vara den centrala delen i vårt företag. För att få folk att bli intresserade av detta tänkte vi att foton skulle vara perfekt. Ordspråket “en bild säger mer än tusen ord” stämmer ju faktiskt ganska bra, då de sänder ut ett klart och tydligt budskap.

Liv Johansson berättar att kalendern föreställer tolv olika personer med olika funktionsvariationer när de utövar sitt framtida drömyrke.

− Alla modeller har själva fått berätta för oss vad de vill jobba som i framtiden och sedan har vi fotat dessa yrken. Vi har exempelvis med en polis, en frisör, en bagare och en svetsare, säger hon.

Gry tränar på sitt framtida drömyrke. Foto: Malin Stolt

Livs lillasyster Gry är med i kalendern föreställande en frisör. Även Hilmas lillasyster Emmie är med i kalendern där hon föreställer en Youtuber. Hilma och Liv berättar att deras systrar trivdes under projektets gång.

− Emmie och Gry tycker båda att det har varit väldigt spännande att vara med. Själva fotograferingen tyckte de var det roligaste då en riktig fotograf, Malin Stolt, tog fotona och fick tjejerna att känna sig som fotomodeller, säger Hilma Wikström.

Emmie drömmer om att bli framgångsrik YouTuber. Foto: Malin Stolt

Vill förändra systemet

Nu hoppas Hilma och Liv att kalendern ska spridas över Sverige och på så sätt väcka människors intresse för deras budskap – och inspirera personer som jobbar med dessa frågor till att förändra systemet. Tjejerna berättar att responsen har varit fantastisk.

− Det är väldigt många privatpersoner som har tackat oss för att vi tar upp denna fråga till ytan. Men det är även många politiker och personer som jobbar kring detta som har hört av sig till oss och velat höra vad vi har att säga, berättar Hilma Wikström.

Och fortsätter:

− Exempelvis så har vi fått vara med på Göteborgsregionens programråd för gymnasiesärskolan. Vi är såklart jätteglada att det mottagits så bra och att fler vill vara med och uppmärksamma vårt budskap.

Vad blir nästa steg?

− Fokuset just nu ligger på att lämna ut kalendrar till alla köpare. Men sedan kommer vi framförallt arbeta med att förbereda och genomföra utställningen som äger rum den 19 – 31 januari. Då coronasituationen ser ut som den gör idag så behöver vi planera för eventuell digital föreläsning och utställning, säger Liv Johansson.

Fotnot: Gå in på Empowerment UF:s Facebook för mer info och för beställningar.