FUNKISLIV Framtiden ljus för alpina paralandslaget

FUNKISLIV Framtiden ljus för alpina paralandslaget

Framtiden ser ljus ut för det för det alpina paralandslaget – och inte alltför långt bort där framme hägrar den paralympiska elden.

− Allt jag har gjort och gör är för just det som sker i Beijing 2022. Det är min dröm att ta medalj på spelen, säger Ebba Årsjö som tillsammans med Aaron Lindström och Arvid Skoglund utgör ett av tourens yngsta landslag.

Ebba Årsjö går fjärde året på Vintersportgymnasiet i Östersund. När Funkisliv når henne har hon precis fyllt år, men det riktiga firandet får vänta lite. Nu ligger istället fokus drygt ett år framåt.

− Jag är numera 20 år gammal och vill ha roligt på vägen, men med paralympiska drömmar begränsar det min vardag en aning. Enda gången man som alpinist har tid för andra saker är på sommaren men även då sker det slitiga jobbet med att bygga upp kroppen inför säsongen, säger hon. 

Foto: Parasport Sverige

Ebbas berättar att hennes dagar just nu, i ännu högre grad än annars, består i att åka, åka och åka.

− Jag har spenderat de senaste två månaderna hemma i Vemdalen eftersom vi gymnasielever har distansundervisning. I och med detta har jag haft många timmar i backen, säger hon.

Och fortsätter:

− Att bara få uppleva Paralympics ser jag fram emot så mycket. Min resa dit var från början mitt mål, att sätta foten i parasportvärlden och börja acceptera mitt syndrom. I och med att jag nu gjort det och börjat se mig själv på ett nytt sätt har fokuset inför spelen kommit naturligt.

− Enda sedan jag började med alpint som liten, liten tjej har jag drömt om en olympisk medalj. Nu drömmer jag om en paralympisk medalj och kommer fortsätta göra allt för att lyckas. 

Om bara några dagar åker ni iväg för världscupstävlingar i Schweiz och Österrike. Är resultaten viktiga, eller är det mer ett led inför det stora målet nästa år?

− Denna säsong är resultaten viktigare än vad de var förra året. Förra året handlade om karaktär, självkänsla och förståelse för parasportens gemenskap. Resultaten i kommande race är istället viktiga för mitt självförtroende och kvalificering inför Beijing. Mitt mål är att höja min lägstanivå och ta mig ner så många race som möjligt. 

Ville bygga självförtroende

På söndag åker landslaget iväg för en kort men intensiv tävlingssäsong.  

− Med tanke på nuvarande omständigheter är det något jag är extremt tacksam för, säger Ebba Årsjö.

Världscupen drar igång den 20 december och följs sedan av tre raka tävlingsdagar. Förbundskaptenen Henrik Bergqvist tror på sina unga adepter och att deras chanser är goda.

Förbundskapten Henrik Bergqvist tror på framgångsrika år för paralandslaget. Foto: Parasport Sverige

− Alla har visat framfötterna i träningen och åkningen ser bra ut. Det är första tävlingen på ett år så vi smygstartar och bygger självförtroende längs vägen för att avsluta på topp i Ryssland och VC-finalen i början på mars, säger han i ett pressmeddelande.

Vad har du för förhoppningar på tävlingen? 

– Att tävlingarna kan genomföras på ett säkert och rättvist sätt och att Ebba kan ta pallplatser och grabbarna slå sig in topp 10 för att klättra uppåt i rankingen.

Aaron Lindström, Ebba Årsjö och Arvid Skoglund är alla uttagna till världscuppremiären i Veysonnaz, Schweiz. Foto: Parasport Sverige

Klicka här för komplett tävlingsschema