FUNKISLIV Ebba Årsjö om hur parasporten påverkat henne: ”Att umgås med er har öppnat min ögon och börjat trycka bort djupt ingraverade tankar som säger att min kropp blev fel.”

FUNKISLIV Ebba Årsjö om hur parasporten påverkat henne: ”Att umgås med er har öppnat min ögon och börjat trycka bort djupt ingraverade tankar som säger att min kropp blev fel.”

Nyligen gjorde Vemdalens Ebba Årsjö stor succé i säsongsupptakten av världscupen i paraalpint. I ett emotionellt Instagram-inlägg skriver hon om hur parasporten har påverkat henne:

I hela mitt liv fram tills nu har jag gjort allt för att passa in bland människor utan någon form av funktionsvariation. Jag har aldrig använt kläder som inte täcker hela benen och tränade tidigt bort haltandet. När det kommit till idrott och all form av fysisk aktivitet har jag tvingat mig själv att klara av allt, återigen för att passa in. Men desto äldre jag blev desto svårare blev det att hålla jämna steg med tjejer som har ett så stort fysiskt övertag.

För ett år sedan tog jag beslutet att öppna upp mig om mitt syndrom. Det absolut läskigaste men bästa jag gjort. Tack vare denna sport och dessa människor har jag äntligen börjat acceptera min funktionsvariation och se en mening med alltihop. Något jag inte gjort på flera år. Är så tacksam för det här teamet och alla nya människor jag lärt känna. Att umgås med er har öppnat min ögon och börjat trycka bort djupt ingraverade tankar som säger att min kropp blev fel. Att min kropp och mitt ben inte är okej och ska döljas. Skeva tankar som existerar i samhället utanför vår lilla bubbla och som fått mig hålla detta hemligt så länge.

Inom alpin parasport klassas jag bara för syndromets inverkan på min muskelbyggnad i höger ben. Alltså att jag är ungefär hälften så stark. Utöver det har jag hudförändringar och kärlmissbildningar från höft till tåspets. Jag saknar ett hudlager, trampdyna under foten, fyra fungerande tår och ett fungerande vensystem. Vilket innebär att jag inte tål sol, är känslig mot slag, har konstanta blödningar från ytliga kärl, har svårt att gå och stå upp. Jag lider av konstant smärta under fot och i blodfyllda områden, har nedsatt balans och syresomsättning samt löper stor risk för hudcancer, blodproppar och skolios. Jag vet att jag inte varit så öppen med bilder eller beskrivningar i media, det är ännu ett berg som ska bestigas.
❤️