Hallå där, Axel Lindahl

Hallå där, Axel Lindahl

Hallå där,

Axel Lindahl, före detta Degerfors-hjälte, som numera representerar topplaget Bodö/Glimt i norska Eliteserien. Hur mår du?

– Hej. Jag mår toppen. Det har varit en stor omställning, på flera plan, att flytta hit men jag har kommit in i det bra nu. Jag trivs väldigt bra med tillvaron. 

Hur länge har du varit på plats i Bodö nu? Och har du hunnit se stan?

– Jag har varit här i drygt tre veckor nu. Ja, det har jag allt. Det är inte så stort så känner att jag har börjat få hyfsad koll på stan nu. 

Bilderna därifrån påminner ju mest om photoshoppade vykort. Är det lika vackert som man får intrycket av?

– Ja, det är en otroligt häftig miljö här. Bodö ligger längs kusten och är omringat av mäktiga berg. Jag var ute på hajk förra veckan på ett berg som heter Finnokonaken. Vyn utöver bergen och fjordarna därifrån var nog bland det vackraste jag sett med egna ögon. Jag fick också uppleva norrsken häromdagen. Det hade jag aldrig sett tidigare, så det var en häftig upplevelse. Jag har ju bara varit här ett par veckor men det finns mycket att se. Det går bland annat färja till Lofoten härifrån så dit ska jag försöka ta mig i sommar.  

Hur går det med språket? Pratar du Skam-norska som vi andra?

– Haha, norskan är sådär. Jag pratar mest svenska än så länge men försöker väl använda mig av de ord jag kan. De förstår mig ganska bra men jag har fortfarande, i vissa fall, svårt att förstå dem. Men jag lär mig lite nya ord varje dag så språket kommer nog inte vara några problem. 

 Vad har du fått för intryck av laget? 

– Det är ett väldigt bra lag förstås, men också en fin grupp. Det är bollskickliga spelare på alla positioner och den fysiska nivån här är oerhört hög. De ställer väldigt höga krav på varandra och intensiteten i alla övningar är högre än vad jag upplevt tidigare. Jag gillar det och känner redan att jag kommer att utvecklas mycket här. 

De vann ju ligan överlägset i fjol. Är det hård press på er? 

– Det är det säkert. Jag brukar inte fundera så mycket på förväntningar utifrån och så vidare, men fjolårets succésäsong har säkert gjort att förväntningarna har ökat, annat vore konstigt. 

Vad hoppas du utveckla för egen del?

– Jag hoppas väl kunna utveckla alla mina egenskaper som fotbollsspelare. Jag kommer att spela en ny roll här, som ytterforward, vilket är en offensivare roll än vad jag haft tidigare. Sedan tror jag att min fysik kommer att utvecklas ordentligt. De tränar extremt hårt här och de har lagt upp en plan för hur de vill förbättra min fysik ytterligare. Jag förväntar mig att bli mer vältränad än någonsin här. 

 Vad får du för känslor i kroppen när du tänker på det stundande CL-kvalet? 

– Det är ju otroligt häftigt och jag är väldigt förväntansfull över det, förstås. Att spela CL-kval är något som väldigt få fotbollsspelare får uppleva. 

Finns det någon drömlottning att tala om?

– Jag hoppas att i kvalet få en så ”lätt” lottning som möjligt så chanserna att ta sig vidare ökar. Det är klart att det hade varit mäktigt att möta något storlag, men förhoppningen är ju att ta sig vidare så då därför hoppas jag såklart på sämre motstånd i kvalet. 

Degerfors resa i Superettan hade allt. Ett tag verkade ni gå på vatten, sedan dramatiken – och slutligen förlösningen på Bravida Arena. Hur var det för er spelare?

– Det var en känslomässig bergochdalbana, minst sagt. Sista veckan var jobbig och den mentala anspänningen var total. Det blev ju förstås väldigt förlösande när vi slutligen löste det. Det var en häftig upplevelse som jag sent kommer glömma. 

Finns det nåt speciellt ögonblick som du minns mer än andra?

– Det finns såklart många, men när vi gjorde 2-0-målet mot LSK så började det klarna för mig att vi skulle greja det. Innan det så försökte man utesluta tankar om Allsvenskan. Vid det ögonblicket förstod jag vad vi hade åstadkommit. Det var särskilt starkt. 

Hur tror du att Degerfors kommer klara sig i Allsvenskan?

– Jag tror att de kommer att klara sig bra. Degerfors har ett grundspel som är väldigt bra och en, enligt mig, slagkraftig trupp med mycket offensiva kvaliteter. Jag tycker att truppen ser väldigt spännande ut och den är bättre än förra året. Jag ser fram emot att följa laget från TV-soffan. 

Vi kommer sakna dig, kommer du att sakna oss?

– Det klart att jag kommer!