FUNKISLIV Hallå där, Louise Vidlund

FUNKISLIV Hallå där, Louise Vidlund

Hallå där, Louise Vidlund, författare till boken Porslinskvinnan.

Hur känns det nu efter boksläppet?

Det är en obeskrivlig känsla att boken äntligen är ute och tryckt. Känslan att ha boken i händerna går inte att förklara, det är en stor dröm som gått i uppfyllelse. Mitt mål nu är att nå ut till så många som möjligt samt att vara en förebild för andra. 

Berätta vad boken handlar om?

Porslinskvinnan handlar om mitt liv med svår benskörhet, hur det är att växa upp med det, hur sjukvården tog emot mig vid födseln. Sedan får man även en inblick i större händelser i mitt liv som många inte tror skulle vara möjligt. Jag delar med mig av väldigt många händelser i mitt liv som hänt under mina 30 år. Sedan delar jag även med mig av hur samhället behandlar en som sticker ut från mängden, trots att alla ska bli behandlade och accepterade i dagens samhälle. Men mitt huvudmål med boken är att inspirera andra och visa att vi människor kan mer än vad vi tror!

Vad hoppas du att läsarna ska ta med sig efter att ha läst den?

Jag hoppas att läsarna får sig en annan syn på personer som inte passar in i den ”perfekta ramen”. Men samtidigt finns det inget som bestämmer hur en människa ska vara för att vara inom den ramen. Personligen vill jag att personer ska förstå att trots att en sticker ut från mängden, faktiskt är som alla andra människor. Jag mår allra bäst av att inspirera och hjälpa andra människor, precis som andra hjälper mig för att jag ska kunna leva mitt liv. Med boken vill jag även hjälpa personer som inte tror på sig själva och hoppas bli en förebild för dessa. Då jag fått höra av flera att de blir inspirerade av mig och att det hjälpt dem att se positivare på livet. 

Hur påverkar din benskörhet din vardag?

Den påverkar mig mer än vad många tror på olika sätt. Varje dag har jag ont i kroppen, det är allt från att ha ont i min rygg men även värk i skelettet/lederna. På vinterhalvåret gör det ondast i kroppen, för att kylan gör så alla mina få muskler drar ihop sig, vilket påverkar mig mycket mer än hos alla andra människor. För att jag ska orka med en hel dag måste jag lägga mig och vila. Det är väldigt krävande att ha så pass kraftig skolios som jag har, vilket tar på energin och är samtidigt väldigt jobbigt att sitta med hela dagarna. Och med tanke på att jag ständigt har lite små ont här och där blir jag tröttare snabbare än andra. Då måste jag också lägga mig och vila för att ”fylla på” energi. 

Vad har du gjort för att bekämpa den?

Det jag gör för att klara av vardagen och mitt liv med min ständiga värk i kroppen, är att fokusera på sådant jag tycker är intressant och roligt. För jag har lärt mig att för mig personligen hjälper det inte att tänka på min ständiga smärta och värk i kroppen. Om man skulle göra det skulle jag inte vara där jag är idag, och min positivitet har alltid funnit där enda sedan jag var barn och den kommer alltid finnas nära till hands. 

Har du fler bokprojekt på gång? 

Jag har en liten bokidé som börjat byggas ihop. Jag har tänkt lite smått på den sedan Porslinskvinnan kom ut, men vad det är för bok kommer jag hålla för mig själv.😇

Fotnot: Boken hittar ni på exempelvis Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln. Den 9 mars släpps Porslinskvinnan även som ljudbok på. bland annat, Storytel.