FUNKISLIV Rickard Nilsson satsar mot toppen: ”Saker kommer inte gratis i livet”

FUNKISLIV Rickard Nilsson satsar mot toppen: ”Saker kommer inte gratis i livet”

Speciella tider kräver speciella lösningar och just nu kämpar många av våra paraidrottare med att få ihop sin elitsatsning. Parabadmintonspelaren och världssjuan Rickard Nilsson är en av dem – och eftersom han tillhör en riskgrupp så har han fått ändra sina träningsrutiner ordentligt under pandemin.

– Vi har ett litet gym hemma i garaget och jag och mamma har haft möjlighet att hyra in oss i en lokal sporthall så jag har haft möjlighet att träna på väldigt bra trots pandemin, säger han.

Rickard berättar att han coachas av sin mamma och att han just nu kör han 2-3 pass om dagen samtidigt som han jobbar deltid. Han berättar att han saknar umgänget med vännerna i klubben, men att han är fullt fokuserad på sina mål.

–  Jag kör på efter mina egna förutsättningar, säger Rickard Nilsson.

Och just det där att tänka om och anpassa sig efter omständigheterna är enligt Rickard själv hans största styrka. Han tar pandemin som exempel.

– Jag kunde inte längre träna med min klubb och på en dag så blev all min träning baserad hemifrån. Då var jag tvungen att tänka om, lägga en ny plan och struktur för hur jag skulle gå tillväga framöver, säger han.

Ett år har gått sedan dess – och Rickard säger att han aldrig har varit i bättre form än just nu.

– Dessutom känner jag ännu mer motivation för att fortsätta med satsningen. Man måste kunna ställa om sitt mindset och försöka ta situationen för vad den är och bara fortsätta köra på oavsett hur. 

Men vinnarskallen och inställningen att alltid köra på har ibland gjort att Rickard inte lyssnat tillräckligt på kroppen, något som stundtals ställt till med problem för honom.

– Jag har haft överansträngningar på olika delar av kroppen som jag har fått köra rehab för att bli av med. När jag väl är på träningen eller på gymmet så har jag bara mina mål i huvudet hela tiden och då blir det liksom att jag kopplar bort om jag har ont eller känningar någonstans. Det kan givetvis vara en bra sak ibland, men oftast så är det kanske inte jättebra, säger han.

Och fortsätter:  

– Jag har också väldigt svårt för att vila en hel dag för det känns inte alls produktivt, men jag förstår givetvis att det behövs. Så det är något jag har behövt bättra mig på, för annars blir det givetvis värre i längden.

– Jag har börjat jobba med andra bitar som också har del i min utveckling på vilodagarna så jag har något att göra i alla fall.

Följa sin passion

Just nu fokuserar Rickard mycket på att komma tillbaka på tävlingsbanan igen.

– Jag hoppas givetvis på att prestera bra i min första tävling i Dubai nu i början av april. Men framförallt så tycker jag det ska bli kul att få se vad allt mitt hårda arbete under detta år har gett mig konkurrensmässigt mot de jag tävlar mot. Jag kan ju bara förvänta mig att de har tränat lika hårt, så det ska bli spännande, säger Rickard som uppmanar alla att hitta och följa sin passion.

– Saker kommer inte gratis i livet, man måste jobba hårt för att lyckas, oavsett vad det är man vill uppnå. Men hittar man sin passion så blir det mycket lättare att göra det där som annars kan tänkas vara jobbigt. 

–  Det är också en fördel om du har folk som hjälper dig, men det är inte nödvändigt för att du ska göra det du älskar. Jag har tur som har en hel familj som backar mig och hjälper mig hela tiden, det är jag väldigt tacksam för.

Inspireras av Michael Jordan

Rickard betonar också hur viktigt det är att hitta någon som inspirerar och som gör att man får viljan att jobba hårdare och att bli bättre. Och han avslöjar att han bland annat får inspiration av den som de flesta håller som världens bästa basketspelare, och vinnare, genom tiderna, Chicago Bulls-legenden, Michael Jordan.

– För min del så har jag lyssnat väldigt mycket på olika intervjuer med honom och tagit till mig saker som han har använt som motivation och saker jag tycker passar in i mitt liv, vad jag kan förbättra osv. Så en inspirationskälla är också väldigt viktigt att ha skulle jag säga. 

De som läser det här och blir sugna på parabadminton. Varför tycker du att det är den bästa sporten?

– Jag tycker ju det är den bästa sporten på grund av att det kan hända så mycket hela tiden. Det är så många olika faktorer som spelar in och du har så många chanser att vända matcher även fast det kanske inte alls ser ut så på siffrorna. Det är extremt mycket fysisk belastning givetvis men också mycket mentalt spel.

Och om man tittar teknikmässigt?

– Det är en väldigt utmanande sport där man kan lära sig nya grejer hela tiden, jag lär mig än idag nya grejer och jag har spelat hela livet. Så det är en mängd olika områden som man hela tiden kan utvecklas i. Jag skulle säga att det nästan är oändligt och det är därför jag alltid kommer älska denna sport, man känner sig hela tiden som att man har potential till att utvecklas även om man är, som jag, nära toppen, säger han och tillägger:

–  Sedan måste jag ju säga att parabadminton-folket är extremt härligt folk med positiva attityder och de välkomnar alltid nykomlingar med öppna armar.

Vill leva på sin sport

Och apropå öppna armar så välkomnar Richard både företag och privatpersoner som vill stötta hans satsning.

– Drömmen hade ju varit att leva på min badminton, men där är jag tyvärr inte än. De får gärna höra av sig! säger Rickard Nilsson innan han beger sig mot nästa träningspass, ett av många steg mot framtida mål.

Fotnot: Följ Rickards resa via hans Facebook och/eller Instagram.