Fluffiga favoriter bjuder på en annorlunda upplevelse

Fluffiga favoriter bjuder på en annorlunda upplevelse

På Karlstad Alpackagård kan man ta del av en annorlunda naturupplevelse! De fluffiga favoriterna erbjuder nämligen allt från trevligt fikasällskap till terapeutisk påverkan – och intresset att få träffa dem har varit stort.

– Jag hade hoppats på att folk skulle vara intresserade, men det har varit mycket mer än så. Det har varit ett fantastiskt gensvar från kunder och vi är bokade över förväntan, säger ägaren Nina Höjdefors.

Den nyblivna turismföretagaren och hennes alpackor trivs på gården i byn Botorp, en dryg mil norr om Karlstad. Nina Höjdefors berättar att starten av alpackagården är en kombination av många olika saker. Hon är uppvuxen med djur och hade en mamma som under många år födde upp labradorer. Nina ville dessutom göra något kul i samband med att hon gick i pension, och när hon skulle fira systerdotterns födelsedag så föll pusselbitarna på plats.

–  När vi överraskade henne med en alpackavandring mötte jag dessa djur för första gången. Jag föll pladask direkt för dessa underbara djur. Jag skulle inte alls vänta på att gå i pension utan bestämde mig för att starta nu istället, säger Nina Höjdefors.

Och fortsätter:

–  Jag har arbetat i nästan hela mitt liv inom besöksnäringen och nu var det spännande att starta ett turismföretag, att uppleva turismen från den andra sidan så att säga.

Nina och alpackan Tacula. Foto: Privat

På hemsidan kan man boka in sig på vandring med alpacka, eller fika med alpacka! Dessutom tar hon emot grupper i samband med exempelvis födelsedagskalas, avtackning av någon som slutar på jobbet, teambildning, eller kompisar som vill göra något ihop.    

Fika med alpacka låter otroligt! Hur går det till?

– Vi slår oss ner i hagen och jag berättar om alpackor, var de kommer ifrån, deras beteende, vad man har dem till etcetera Därefter blir det fika med hembakt bröd och man kan njuta av åsynen av alpackorna. Och fota förstås! De är så söta och mycket tacksamma fotoobjekt, säger Nina Höjdefors.

Matning i hagen. Foto: Privat

Och i en annan intervju läste jag att du sa att djuren kan ha terapeutisk påverkan. På vilket sätt?

– Alpackor är flyktdjur. Stressar du så blir de stressade och går ifrån dig. Om du däremot är lugn blir de nyfikna och söker kontakt med dig. Du får en direkt respons på ditt eget beteende och du lär dig massor om dig själv. Detta kan man arbeta mycket med ur ett terapeutiskt sammanhang. Det är också otroligt avslappnande att studera alpackorna när de rör sig runt i hagen, betar, rullar sig eller får syn på något som lockar deras intresse.

På gården finns även en butik där hyllorna fylls av bland annat honung från byn, strumpor, tofflor, tygkassar och nyckelringar, givetvis med alpackatema.

– Jag har precis träffat ett avtal med ett företag som arbetar med fairtrade och köper alpackaprodukter från bönderna i Peru. Jag kommer att sälja deras produkter som har väldigt hög kvalitet och kommer att lägga upp en webbshop. Alpackaullen är otroligt mjuk och värmande. Den innehåller inget lanolin och folk som kan vara känsliga brukar klara alpackaull utan problem.  

Personligt bemötande

På Karlstad Alpackagård är det personliga bemötandet viktigt – och Nina märkte snabbt att det även är något som besökarna uppskattar.

– Det är aldrig några stora grupper jag tar emot. På vandringarna är vi maximalt åtta personer, plus eventuellt något mindre barn. Man kommer nära alpackorna och man hinner ställa alla de där frågorna man har. Samma antal gäller för fika med alpackor. Kanske ökar jag till 10-12 personer i sommar. Men större än så kommer det inte att bli. Återigen för att man ska få det där personliga bemötandet, säger Nina Höjdefors och tillägger:  

– Eftersom jag inte tar emot så många åt gången och det har blivit populärt så får man gärna boka tid på www.karlstadalpackagard.com. Det här är mitt hem det saknas möjlighet att ta emot spontanbesökare. I övrigt vill jag hälsa alla välkomna till en annorlunda upplevelse!

Blogg
Magnus Skoglund

Fråga poddgästen!

På tisdag gästar musikskribenten, konstnären, löparen, läraren, herregud ALLKONSTNÄREN Jesper Löfvenborg, vår podcast! Det ser jag fram emot! Ös på med frågor i DM eller

Läs blogginlägget »