Hallå där, Julia Karlernäs

Hallå där, Julia Karlernäs

Hallå där, Julia Karlernäs, Torsbydottern som via bland Mallbacken, Hammarby, Mallbacken igen, USA och Piteå nu har landat i Andalusien och storsatsande Sevilla FC.

Hur har du det där där nere?

Jag trivs väldigt bra i Sevilla. Klubben har hjälpt mig att komma in bra i laget och hjälpt mig att komma till rätta i staden. Både ledare och spelare har varit väldigt hjälpsamma och det har varit lätt att komma in i gruppen. 

Beskriv Sevilla som stad!

Sevilla är en väldigt vacker stad med väldigt många kyrkor, parker och mängder av små restauranger med uteserveringar som ofta är fulla av folk. Genom staden går också en flod och och längs med den är det populärt att promenera eller bara hänga. Staden är Spaniens fjärde största stad och det finns mycket olika saker att göra. 

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

En vanligt dag går jag upp ungefär 07.30 och käkar frukost. Sen går jag till träningsanläggningen som ligger nära där jag bor och jag är på plats på gymmet ungefär kl 09.00 för att köra lite rörlighet och uppvärmning innan ”den riktiga” träningen börjar kl 10. Ibland har vi videoanalys innan träningen börjar. Vi tränar ungefär en och en halv eller två timmar på planen och vissa dagar kör vi styrketräning på gymmet efter fotbollsträningen. Efter träningen finns möjlighet att ta hjälp av sjukgymnsaster eller massör om man behöver någon typ av behandling. Efter allt är klart går jag hem och käkar lunch. På eftermiddagen brukar jag plugga spanska och vissa dagar har jag lektion med en spansklärare online. Är det bra väder kanske jag även går ut och tar en kaffe på ett café i närheten. På kvällen burkar jag bara ta det lugnt, vila och prata i telefon med nära och kära.

Har du hunnit anamma kulturen i Andalusien än? Kommer du ta med dig flamencon och/eller tjurfäktningen till Torsby i framtiden!?

Jag har anpassat mig en del till kulturen i Andalusien. Dygnsrytmen är lite annorlunda här än i Sverige och jag äter lunch och middag mycket senare än jag gjorde i Sverige. Dock sover jag inte siesta på eftermiddagen, det är inget för mig. Men glädjen och den härliga livsstilen med att äta ute på restaurang gillar jag mycket. Flamencon är kanske något jag borde ta med till Sverige, helt klart. Det är ju mycket bugg i Värmland men det vore kul med lite nytt. Tjurfäktning gillar jag verkligen inte och det tycker jag man borde ha slutat med för länge sen. 

Fler och fler svenska profiler, som exempelvis Kosovare Asslani och Sofia Jakobsson, har anslutit till Primera División! Barcelona var i CL-final i fjol! Det känns som att det verkligen är en liga på uppåtgående!

Spanska ligan är verkligen en liga på uppåtgående och jag tror att den bara kommer att bli bättre och bättre för varje år. Tempot på matcherna och tekniken är väldigt bra samt förutsättningarna lagen har för att träna och leva som fotbollsspelare. Det är en liga som kommer att växa och bli bättre för varje år som går. 

Sevilla satsar på sitt damlag och har hela tiden höga ambitioner att bli bättre. Laget tar kliv hela tiden och vi och hela klubben vill utvecklas och bli ännu bättre. 

Berätta om din roll och hur de första matcherna har gått.

Jag är ju en ganska fysisk spelare så för mig är det viktigt att bidra med det jag är bra på; vinna dueller, nickdueller och att använda mig av längre passningar. De första matcherna har gått bra. Jag tycker att jag har presterat bra men att jag fortfarande har en bit kvar till ”toppform”. Jag vet att jag kan prestera ännu bättre och jag tror att man får ge det lite tid när man kommer till ett nytt lag och ett nytt land och ska komma in i allt. 

Vad är målet för säsongen?

Vi har inget uttalat mål i laget utan fokuserar mycket på hur vi vill agera och prestera på träning och matcher. Att alltid driva varandra, vara vårat bästa jag varje dag och vara närvarande. Sen vill vi såklart vinna så många matcher som möjligt och klättra i tabellen. 

Vilket är det svåraste ordet du lärt dig på spanska?

Svåraste ordet jag lärt mig är nog lavavajillas som betyder diskmaskin. 

Saknar du nåt i Torsby – och kommer du hem nåt i sommar?

Jag saknar min familj och mina nära och kära i Torsby. Och ja, jag kommer hem i sommar!