FUNKISLIV Daniel Tjärnqvist vill hjälpa paraishockeylandslaget till Paralympics: ”Utmaning jag ville ta mig än”

FUNKISLIV Daniel Tjärnqvist vill hjälpa paraishockeylandslaget till Paralympics: ”Utmaning jag ville ta mig än”

Välmeriterade Daniel Tjärnqvist, med bland annats OS-guld och en lång NHL-karriär bakom sig, är ny assisterande förbundskapten för det svenska landslaget i paraishockey. Nu siktar han och Timo Lahtinen att leda landslaget till Paralympics i Beijing 2022.

– Det här är otroligt spännande och något helt nytt för mig. Suget att komma tillbaka till hockeyn har kommit successivt det sista året och när den här rollen dök upp kände jag direkt att det var en utmaning jag ville ta mig an, säger Daniel Tjärnqvist i ett pressmeddelande. 

Uppdraget blir Tjärnqvists första som ledare och han ska nu tillsammans med förbundskaptenen, Timo Lahtinen, försöka ta landslaget till Paralympics i Beijing 2022. 

– Jag vill verkligen vara med på den här resan och hjälpa laget att ta sig till Paralympics. Förhoppningsvis kan jag bidra med erfarenhet och trygghet i den här typen av matcher, säger Tjärnqvist om sin nya roll. 

Niclas Grön, sportchef för Sveriges Paralympiska Kommitté, är mer än nöjd med det senaste nyförvärvet in i ledarstaben för landslaget. 

– Vi är såklart väldigt glada över att Daniel vill vara med på den här resan och han kommer bidra med enormt mycket. Det här var den sista pusselbiten för att kunna ge landslaget de bästa möjliga förutsättningar för att ta sig till Paralympics 2022.   

Ser fram emot utmaningen

Under helgen kommer Tjärnqvist vara med på landslagslägret i Enköping och träffa laget för första gången. 

– Jag har pratat en hel del med Timo och till en början kommer det bli fokus på att lära känna laget och även få förståelse för spelet i sig. Jag har studerat Sveriges matcher från Paralympics 2018 och det finns saker jag behöver lära mig. Men som jag sa innan, jag ser fram emot utmaningen vi har framför oss och jag brinner verkligen för spelarna och att få hjälpa dem till Paralympics. 

För att ta sig till Paralympics i Beijing 2022 väntar först B-VM i slutet av september i Östersund, där behöver man bli topp tre för att ta sig vidare till kvalet till Paralympics i november. Där slåss man med sex lag om två platser till Paralympics som spelas 4-13 mars 2022.  

Källa: Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté