Caroline Englund – om nya podcasten NWT Krim

Caroline Englund – om nya podcasten NWT Krim

Hallå där,

Caroline Englund, utvecklingsredaktör på NWT, som tillsammans med Åsa Asplid och Nicole De Bouczan leder den nya podcasten NWT Krim.

Hur känns det att podden är uppe och rullar!?

Det känns så kul! Det är roligt att jobba med ljud och att testa konceptet med en lokal krimpodd. Det är också fantastiskt att varje vecka få höra om alla spännande detaljer som Nicole och Åsa har grävt fram.

Beskriv produkten för dem som ännu inte hunnit lyssna!

Det är en podd om värmländska brott där NWT:s grymma krimreportrar Åsa Asplid och Nicole De Bouczan tar med lyssnarna bakom kulisserna i Värmlands undre värld. Podden handlar mest om aktuella värmländska rättsfall men också om människorna bakom rubrikerna. Nicole och Åsa pratar ofta med personerna som har drabbats av brotten men också ibland även med förövarna. De är också extremt duktiga på att hitta intressanta detaljer. Det kan handla om allt från att en gängkriminell fick ett skott genom sin pyjamasbyxa till att en våldsutsatt kvinna sökte hjälp genom handskrivna lappar. 

Vad har ni fått för respons?

Nästan bara positiv, det är väl ingen som vågar annat, haha. 

Vi har skapat en grupp på Facebook som heter NWT Podd där vi lägger ut bakom kulisserna-material och den växer hela tiden. Det tyder på att det finns ett engagemang kring podden. 

Hur förbereder ni era avsnitt?

Jag ringer Nicole och Åsa i slutet av veckan för att spåna kring vilka ämnen vi ska ta upp. När vi har bestämt det och de har berättat om ämnena skriver jag manus. Sedan träffas vi och tränar på vad vi ska säga en gång innan vi spelar in på NWT:s kulturredaktör Carl Edloms kontor. Det är även han som sköter ljudet. 

Berätta lite om Åsa och Nicole!

Jag är otroligt imponerad av Åsa och Nicole. Åsa har jobbat på Expressen i många år men återvände till Karlstad och NWT för två år sedan och Nicole har jobbat på NWT i 30 år. De är extremt duktiga journalister eftersom de går till botten med allt och alltid gör mer jobb än vad som krävs för att hitta det där lilla extra. Till avsnittet vi gjorde som handlade oväntade och obehagliga besök ringde till exempel Nicole både en djuraffär och en ridskola för att ta fram så många detaljer som möjligt. De är dessutom superbra på att prata med människorna bakom rubrikerna.

Nicole, Åsa och Caroline från NWT Krim. Foto: Lisa Olaison

Vissa krimpoddar har fått hård kritik för att det ibland görs underhållning av fruktansvärda människoöden, Vad har du för tankar om det – och hur tänker ni kring produkten? 

Krim har alltid fascinerat och det är ett ämne som väldigt många är intresserade av. Det ser vi framförallt när vi tittat på vilka artiklar som blir mest lästa på NWT.se. Att berätta om krim och om människorna bakom brotten tycker jag är att berätta om en del av samhället som existerar och som påverkar många. Åsa och Nicole är väldigt noga med att prata med de som berörs och om att berätta historierna utifrån flera perspektiv. Tanken med podden är att berätta om de brott som sker i Värmland på ett nytt sätt och att NWT:s journalistik ska nå en ny målgrupp. 

Vilket fall har berört dig mest? Och varför?

Av de fall som vi har tagit upp i podden blev jag mest berörd av Josefin som utsattes för brutal misshandel av sin pojkvän under flera års tid. Det var en sådan hemsk historia och Åsa, som hade pratat med Josefin, berättade det på ett sätt som gjorde att man nästan såg det framför sig. Tanken på att väldigt många kvinnor utsätts för den här typen av våld och att de hela tiden lever med hotet om att mannen ska hitta dem är väldigt skakande.

Något framtida avsnitt som du kan avslöja och som man inte får missa?

I sommar kommer vi att köra en serie där vi går igenom gamla brottsfall och det tror jag många kommer tycka är intressant. 

Om Caroline Englund

Född och uppväxt i: Jag kommer från Skåre och är uppvuxen där. Har bott i Karlstad många år och jobbat på VF innan jag flyttade till Stockholm där jag bodde i åtta år men för typ fyra månader sedan flyttade jag och min familj tillbaka till Karlstad och jag började jobba på NWT. 

Roll på NWT: Utvecklingsredaktör vilket betyder att jag driver redaktionella projekt med fokus på digital utveckling. 

Tidigare arbetsgivare: Värmlands Folkblad, Dagens Nyheter, Sveriges Radio, Breakit

Favoritpodd (förutom NWT Krim!): Flashback Forever

Mest spännande krimfallet genom tiderna: Vilken svår fråga! Fall där man inte helt säkert vet vad som hände brukar ju vara svåra att släppa. Till exempel Palmemordet eller brittiska Madeleine som försvann i Portugal.

Lyssna på NWT genom denna länk (Spotify)