Veckans profil: Miriam Jonsson

Veckans profil: Miriam Jonsson

Karlstad kallar vill lära känna er och därför lyfter vi varje vecka fram en ny person med anknytning till Värmland. Den här gången lär vi känna Kilsdottern Miriam som förutom att vara kreativ och jobba som tågvärd gärna ser på när sambon lagar mat!

Namn: Miriam Jonsson

Ålder: 21

Född i: Kil

Bor numera: Stockholm 

Gör: Tågvärd 

Beskriv dig själv med tre ord:

Nyfiken, positiv och envis

Vad är det bästa med ditt jobb?

Något många ser som något negativt med mitt yrke är en av de sakerna jag uppskattar mest, de varierande arbetstiderna. Mitt schema kan se väldigt olika ut från vecka till vecka. Allt från 12-timmars nattpass till 5-timmars pass tidigt på morgonen. Jag blir superstressad av tanken på att jobba 08.00-16.00 varje dag. Jag behöver lite variation. Favoriten är att börja riktigt tidigt och komma hem innan kl. 10.00 på förmiddagen. Då hinner jag göra alla måsten och har massa tid över att umgås med vänner när de väl slutar jobbet. Bland det allra bästa är såklart också känslan av att vara behövd, när man hjälper resenärer eller när problem uppstår och jag och föraren samarbetar för att hantera situationen. 

Vilken är den största utmaningen?

Till och från är tiderna såklart också en utmaning. När man hamnar efter med sömnen och man måste gå upp när klockan ringer 02.45. Och två dagar senare kanske man ska ställa om dygnet igen och jobba kväll. Ibland blir det tufft. 

Vad är ditt största mål för 2021? 

Då mitt nuvarande yrke tyvärr kommer försvinna inom ett par år och ersättas med ny teknik hoppas jag på att hitta en utbildning som intresserar mig. Det är något jag kommer fokusera på i år. 

Hur ser en vanlig vardag ut för dig?

På grund av mitt jobb blir det svårt att behålla några långvariga rutiner. Så allt beror på hur jag jobbar just då. Men det jag oftast gör om dagarna utöver att jobba är att umgås så mycket som möjligt med mina vänner och min pojkvän. När rutinerna är någorlunda och kroppen orkar med springer jag mycket längs med vattnet runt vackra Södermalm där jag bor. Och på kvällarna lagar jag mysiga middagar med min pojkvän (förlåt, ligger i soffan och kollar på när han lagar mat). På sommaren blir det även väldigt mycket parkhäng med mina vänner. Gärna med en box vin också! 

Vad gör du helst en ledig dag?

En perfekt dag för mig börjar med en löprunda, sedan vill jag bara umgås med folk hela dagen lång! 

Berätta om ditt största intresse.

Har alltid tyckt om kreativa saker som sång, foto och smink. De senaste åren har inredning varit det största intresset. Kanske kan det vara något att utbilda sig inom??

Har du någon udda talang?

Jag vet alltid hur saker smakar innan jag smakat det! Ingen tror mig och alla tycker jag är kräsen och tråkig som säger att jag inte gillar saker jag inte ens smakat. Men varje gång jag smakar något för första gången smakar det exakt så som jag tänkt! Så varför ska jag då smaka något jag redan vet att jag inte kommer gilla? 

Vad är Värmland för dig?

Jag flyttade ifrån Värmland ganska direkt efter studenten då jag var trött på mitt jobb och otroligt trött på att bo i en så liten stad. Jag ville se mer och göra mer! Men nu när jag bor mitt i smeten med storstadspulsen utanför porten älskar jag att åka hem till Värmland då och då. Värmland för mig är barndom och trygghet. Att trampa iväg på cykeln vart man än ska, att inte oroa sig för någonting. 

Vad får man inte missa om man är i din stad?

Det beror helt på vad man dras till. Men är man här på sommaren tycker definitivt man ska försöka ta sig ut i skärgården, så vackert och mysigt!

Vem skulle du vilja var Karlstad kallar-profil i framtiden? 

Kanske min bror David? Han är uppvuxen i Kil som jag, pluggat i Karlstad och jobbar nu på sjukhuset i Karlstad.