FUNKISLIV Nedräkningen har börjat. Om ett år – den 16-19 juni – arrangeras Special Olympics Games i Malmö.

FUNKISLIV Nedräkningen har börjat. Om ett år – den 16-19 juni – arrangeras Special Olympics Games i Malmö.

Sommaren 2022 är det åter dags för Sveriges största breddidrottstävling för personer med intellektuell funktionsnedsättning – den här gången smäller det i Malmö. Special Olympics Games arrangeras den 16-19 juni och cirka 1 800 aktiva, ledare och funktionärer samlas för fyra dagar av idrottsglädje, hälsa och gemenskap.

Spelen är ett samarrangemang mellan Parasport Sverige, FIFH Malmö, Malmö Stad och Region Skåne.

– Det är med stor glädje och entusiasm som vi ser fram emot att arrangera Special Olympics Games för första gången i Malmö. Special Olympics ligger i linje med Malmö stads värdegrund och arbetet med hållbarhetsmålen inom Agenda 2030. Värdskapet ska stärka Malmös profil som en levande, inkluderande och engagerande stad. Genom ett stort engagemang i både evenemanget och i funktionsstödsfrågor ska värdskapet erbjuda möjligheter att föra arbetet med social hållbarhet framåt, säger Mats Schöld, enhetschef evenemang på Malmö Stad, i ett pressmeddelande.

– Vi är oerhört glada och stolta över att få välkomna Special Olympics Games till Malmö. Special Olympics Games främjar arbetet för ett mer inkluderande samhälle och sätter fokus på ökad folkhälsa bland personer med intellektuell funktionsnedsättning. Fler personer från Skåne kan delta och spelen stärker Skåne ytterligare som idrotts- och eventregion, säger Pehr Palm, vd för Event in Skåne.

Tävlingar i ett tiotal idrotter

Ett tiotal idrotter står på agendan – och under evenemangets gång utses truppen som får representera Sverige på Special Olympics World Games i Berlin 2023.

– Syftet med Special Olympics Games är att ge personer med intellektuell funktionsnedsättning möjlighet att tävla utifrån sina egna förutsättningar. Evenemanget är också viktigt i vårt arbete att nå ut till ännu fler aktiva och skapa en inkluderande idrottsrörelse. Vi är jätteglada att Malmö Stad, Event in Skåne och FIFH Malmö vill göra det här tillsammans med oss, säger Linnéa Björndahl, ansvarig för Special Olympics Sverige.

Thomas Jönsson är sportchef för FIFH Malmö.

– FIFH Malmö vill ta tillfället i akt och profilera målgruppen personer med intellektuell funktionsnedsättning. Genom tävlingarna skapar vi ett massmedialt intresse som bör bidra till det så viktiga arbetet med att normalisera. Föreningen är en flitig arrangör och att få ge våra egna ett tillfälle att tävla i ett större sammanhang på hemmaplan känns fantastiskt roligt, säger han.

Mer än bara idrott

Spelen är mer än bara idrott. Utöver tävlingarna blir det en storslagen invigningsceremoni, kringaktiviteter för hela familjen och mycket mer. Dessutom erbjuds alla aktiva att delta i Healthy Athletes-programmet.

– Personer med intellektuell funktionsnedsättning får inte samma vård som alla andra. Genom hälsostationerna i Healthy Athletes får idrottarna chansen att bli undersökta av hälsopersonal som är experter inom sina områden, säger Linnéa Björndahl.