FUNKISLIV Stark trupp till Paralympics

FUNKISLIV Stark trupp till Paralympics

Under torsdagen presenterades den svenska truppen inför Paralympics i Tokyo som nu närmar sig med stormsteg. Det blir en ganska liten, men i allra högsta grad konkurrenskraftig trupp.

– Vi är knappt hälften så många aktiva i år som i Rio 2016. Då tog vi tio medaljer och nu ligger vårt realistiska mål på sju medaljer, så procentuellt sett är vi mycket starkare nu, säger truppchefen Ines Lopes i ett pressmeddelande.

Truppen utgörs av 15 aktiva damer och elva herrar – och det finns rutin i mängder. Av totalt 26 aktiva är det endast sex som är debutanter i paralympiska sammanhang – och av dessa debutanter finns några tunga medaljhopp. Och det finns en förklaring till varför truppen är mindre den här gången.

– Vi har tappat två lag och har ingen lagidrott med till Tokyo. Det är första gången sedan 1976 som vi åker till ett sommar-Paralympics utan några lag. Det märks såklart på truppens storlek. Det har också varit mycket tuffare kval till Tokyo och den internationella konkurrensen ökar ständigt, säger Ines Lopes.

I Paralympics i Rio för fem år sedan deltog Sverige i 86 medaljevent och truppen kom hem med tio medaljer, vilket var ett ok resultat. Men det blev inte mindre än sju fjärdeplatser i Rio och några av dessa hade behövt sluta i medalj i stället för att dåvarande medaljmål skulle ha nåtts.

Lina Watz

Den här gången kommer Sverige att vara representerat i 49 medaljevent och att då ha sju realistiska medaljchanser understryker styrkan i truppen, bland annat av Värmlands representanter, simmaren Lina Watz och cyklisten Anna Beck.

Anna Beck