FUNKISLIV Stark trupp till Paralympics

FUNKISLIV Stark trupp till Paralympics

Under torsdagen presenterades den svenska truppen inför Paralympics i Tokyo som nu närmar sig med stormsteg. Det blir en ganska liten, men i allra högsta grad konkurrenskraftig trupp.

– Vi är knappt hälften så många aktiva i år som i Rio 2016. Då tog vi tio medaljer och nu ligger vårt realistiska mål på sju medaljer, så procentuellt sett är vi mycket starkare nu, säger truppchefen Ines Lopes i ett pressmeddelande.

Truppen utgörs av 15 aktiva damer och elva herrar – och det finns rutin i mängder. Av totalt 26 aktiva är det endast sex som är debutanter i paralympiska sammanhang – och av dessa debutanter finns några tunga medaljhopp. Och det finns en förklaring till varför truppen är mindre den här gången.

– Vi har tappat två lag och har ingen lagidrott med till Tokyo. Det är första gången sedan 1976 som vi åker till ett sommar-Paralympics utan några lag. Det märks såklart på truppens storlek. Det har också varit mycket tuffare kval till Tokyo och den internationella konkurrensen ökar ständigt, säger Ines Lopes.

I Paralympics i Rio för fem år sedan deltog Sverige i 86 medaljevent och truppen kom hem med tio medaljer, vilket var ett ok resultat. Men det blev inte mindre än sju fjärdeplatser i Rio och några av dessa hade behövt sluta i medalj i stället för att dåvarande medaljmål skulle ha nåtts.

Lina Watz

Den här gången kommer Sverige att vara representerat i 49 medaljevent och att då ha sju realistiska medaljchanser understryker styrkan i truppen, bland annat av Värmlands representanter, simmaren Lina Watz och cyklisten Anna Beck.

Anna Beck
Blogg
Magnus Skoglund

Fråga poddgästen!

På tisdag gästar musikskribenten, konstnären, löparen, läraren, herregud ALLKONSTNÄREN Jesper Löfvenborg, vår podcast! Det ser jag fram emot! Ös på med frågor i DM eller

Läs blogginlägget »