Karlstad kallar-profilen: Mas Karin Gustafsson

Karlstad kallar-profilen: Mas Karin Gustafsson

Karlstad kallar vill lära känna er – och därför lyfter vi varje vecka fram en ny person med anknytning till Värmland. Den här gången träffar vi den recenserande och musikälskande bibliotikarien, Mas Karin Gustafsson!

Namn: Mas Karin Gustafsson 

Ålder:  41 

Född i:  Falun (Svärdsjö)

Bor numera:  Karlstad 

Gör:  Jobbar som bibliotekarie på Grums bibliotek. Recenserar musik (och skriver ibland krönikor) i NWT. 

Beskriv dig själv med tre ord: 

Rättvis, noggrann och omtänksam. 

Vad är det bästa med ditt jobb? 

Det bästa med att jobba som bibliotekarie är alla besökare som kommer till biblioteket. Varje dag är lite av ett äventyr, och det känns fantastiskt kul att prata litteratur och läsning varje dag. Det är också kul att anordna öppna föreläsningar, något vi försöker göra flera gånger per år.  Det bästa med att recensera musik och skriva krönikor är att upptäcka nya artister och få positiv respons på det jag skriver. Jag älskar musik, och att skriva! 

Vilken är den största utmaningen? 

Som bibliotekarie är det viktigt att försöka vara så fördomsfri som möjligt. Du vet inte vad personen du pratar med har gått, eller går, igenom. Ibland kan du inte hjälpa den du pratar med, och det är bland det tuffaste med jobbet. Som recensent är den största utmaningen att vara ärlig men inte taskig. Jag brukar tänka att artisten i fråga ändå (förhoppningsvis) lagt ner en hel del jobb på en platta eller en spelning och det får man försöka respektera. 

Vad är ditt största mål för 2021? 

Jag hoppas kunna göra världen till en lite bättre plats under min livstid, i det lilla och/eller i det stora. Det är ju inte ett mål för i år utan sträcker sig förhoppningsvis längre än så. 

Hur ser en vanlig vardag ut för dig? 

Tidigt uppe och sent i säng. Jag borde verkligen försöka sova mer. Men ju äldre jag blir desto svårare har jag för att slappa och sitta still, vilket gör att jag alltid känner mig lite trött. 

Vad gör du helst en ledig dag? 

Pysslar hemma. Vi bor i ett radhus sedan några år tillbaka och där finns det alltid nåt att göra, ute eller inne. 

Berätta om ditt största intresse. 

Det är dött lopp mellan musik och litteratur, och jag tycker faktiskt de hör ihop. Jag brukar beskriva mig själv som textnörd när det kommer till musik av den enkla anledningen att jag kan döma ut en låt direkt om den har dålig text. Det spelar ingen roll om melodin är catchy, om texten är undermålig så går det bort direkt. Det här har ju förstört många låtar från barndomen, för nu hör man plötsligt vad de sjunger! Dessutom finns nästan alla texter online. De flesta av mina minnen i livet är tonsatta med olika låtar.

Har du någon udda talang? 

Nej, jag är väldigt vanlig. Men jag har fått berättat för mig att jag började vissla när jag var 10 månader. Det tänker jag var ganska spännande för mina föräldrar, att gå omkring med en vagn som det visslar ur. En granne ville ha med mig i lokalradion men det blev inget med det, tack och lov. Eller vem vet, jag hade kanske blivit nästa Jan Lindblad? 

Vad är Värmland för dig? 

Min pappa är från Karlstad, och längre tillbaka är den delen av släkten från Kil. Så för mig är Värmland väldigt familjärt. Vi var hos mina farföräldrar på Laxågatan under somrarna när jag var liten. Numer är Värmland för mig det korta steget mellan naturen och staden, och lyxen med Vänern så nära. 

Vad får man inte missa om man är i din stad? 

Besök ditt lokala bibliotek! Du blir nog förvånad över hur mycket det finns att göra där, särskilt nu när restriktionerna lättar. 

Vem skulle du vilja var Karlstad kallar-profil i framtiden? 

Den sjungande tågvärden Maria Årlén. Hon har en fantastisk röst och förtjänar att uppmärksammas.