FUNKISLIV Stefan Olsson och Helene Ripa svenska fanbärare

På tisdagen invigs Paralympics i Tokyo 2020. Helene Ripa och Stefan Olsson blir fanbärare när den svenska truppen går in på olympiastadion i Tokyo.

Helene Ripa gjorde sitt första Paralympics redan 1992 i Barcelona där hon tog en femteplats som bäst i simning. Därefter blev det några års uppehåll från elitidrotten innan hon var tillbaka i Paralympics till Sotji 2014 då det blev ett guld och ett silver i längdskidåkning. I Rio, två år senare, deltog Helene i kanot där hon kom på femte plats i finalen. Och det är som kanotist hon kvalificerat sig för Paralympics i Tokyo.

– Det här är en jätteära. Det är en av de saker man ser fram emot som mest som paralympier, att få äran att någon gång bära flaggan och att få göra det tillsammans med Stefan är extra roligt, säger hon i ett pressmeddelande.

Stefan Olsson vann ett guld i rullstolstennis i London 2012 i dubbel (tillsammans med Peter Wikström). De två tog ett silver i Beijing 2008. Stefan har också vunnit Wimbledon tre gånger – två i singel och en i dubbel.

– Jag kan bara instämma med Helene. Det är nästan större än själva Paralympicsguldet. Det är inte många som får uppleva det här. Det är en väldigt ärofylld upplevelse så jag är mycket glad och tacksam. Det var väldigt känslosamt när vår truppchef Inês Lopes ringde och berättade, säger han.

Värdiga representanter

Truppledaren Inês Lopes är nöjd med valet av fanbärare.

Foto: Sveriges Paralympiska Kommitté

– Helene och Stefan är värdiga representanter för truppen med sina stora paralympiska meriter. De är oerhört träningsvilliga och de vet hur utmaningar görs till möjligheter. De är stora föredömen som inspirerar både barn och ungdomar, och även OS-profiler, hur man ska vara som en idrottare i den yttersta världseliten.

Blogg
Magnus Skoglund

Projekt tidning!

Sitter och planerar för vår tidning! Tio nummer ska vi släppa under 2023 och det känns spännande, roligt – och lite ångestfyllt på samma gång!

Läs blogginlägget »

Har vuxit upp

Jag gav precis mitt första fuck-finger i trafiken. Om du Nobelplans-ligist mot förmodan läser det här så kommer här en påminnelse om utfartsregeln: Utfartsregeln

Läs blogginlägget »
Blogg
Magnus Skoglund

Lösningsorienterad

Livesändning gällande eventuell stängning av Coop Kroppkärr (som gått knackigt ekonomiskt i flera år). En kvinna pratar oavbrutet, även när andra pratar – och jag

Läs blogginlägget »