FUNKISLIV Krönika av Ida Eriksson: Annorlunda imorgon

FUNKISLIV Krönika av Ida Eriksson: Annorlunda imorgon

Vad förväntar du dig av livet? Hur mycket kan du påverka och vilka personliga förutsättningar har du just nu? Är det förändringsbart eller ej så kan du kanske påverka ditt öde i en bra riktning ändå?

Efter turer med ambulans, samtal hos kuratorer, läkare, samtalsterapeuter, psykolog och besök på akuta psykavdelningen så är erfarenheterna och historierna många kring min psykiska ohälsa. Där svängningarna mellan hopp och förtvivlan sätts igång och ingen avvänjning eller parering kan hejda mina snabba djupa fall i hopplöshet och en visit i den mörka avgrunden.

Vad är det då som får mig att ändå välja att kriga vidare? Jo, det mest basala som finns, mat, sömn, motion och ett socialt nätverk är faktiskt de mest livsavgörande egenskaperna som vi behöver för att fungera, men hur är det med den mentala delen egentligen? Om helt plötsligt allt tappar sin mening och allt i princip ifrågasätts och man begrundar sin existens.
Det är då som man fångats upp av andra tankar om livet och i slutändan för mig har det alltid varit vänner, arbete, träning eller något som fått en att skratta strumporna av sig.

En vän som alltid har fångat upp mig i livet från barnsben, då vi helt båda ovetandes att vi planerat eller avtalat något.
Så har hon räddat mig med ett samtal, sms eller kommit förbi, Evelina, en vän som avlett mig från att ta en
Tanke till handling och från att icke ta alla tabletterna och tänka om. Klart jag ska gå ut på en promenad när hon frågar och slänger tabletterna och sidan och säger att läget är bra. Bara den lilla gesten att göra eller ta kontakt med en som har det kämpigt i livet kan faktiskt även vara avgörande.

Man har även ett eget ansvar för sin psykiska hälsa och alla val man tar, ställer en själv in för en ny situation.
Något jag har lärt mig är att hur jäkligt något än är eller känns så tar även det slut, känslor som känns intensivt bleknar tids nog, tankar försvagas med tiden och be alltid om hjälp, alltid, alltid.

För livet är ovisst och man ska bara orka hantera det som om en svacka slår ned eller att ett svårhanterligt besked tas emot.
Oavsett livsöde. Ständigt nya erfarenheter och synvinklar vart livet än tar oss så tror jag att livet är värt att leva.

Så några korta viktiga samlade råd.

Be om hjälp.
Acceptera din situation.
Självömkan leder ingenstans.
Utgå från dig själv.
Det som känns idag kan vara annorlunda imorgon