Lova Perman om Finnkampsdebuten: ”Häftigt att få uppleva”

Lova Perman om Finnkampsdebuten: ”Häftigt att få uppleva”

Karlstad kallar, 

IF Göta Karlstads Lova Perman som gjorde sin Finnkampsdebut i helgen.

Det blev åter igen en svensk dubbelseger. Beskriv stämningen i truppen!  

Stämningen var verkligen jättebra! Jag har tidigare hört andra berätta om hur speciellt det är med finnkamp och det var häftigt att få uppleva det på riktigt. Jag tror att alla kände att vi verkligen skulle göra allt vi kunde för att vinna båda kamperna. När det sen blev en dubbelseger var det superkul såklart!  

Vad är det häftigaste med Finnkampen?   

Jag tyckte att det häftigaste var att det kändes som att alla ville samma sak. Under hela helgen träffade jag bara människor som önskade en svensk dubbelseger! Hela laget, men även publiken ville verkligen att alla skulle lyckas och det var en häftig känsla. Det är ju inte så ofta man som friidrottare tävlar i lag men när man gör det är det väldigt kul. Häftigt att köra en tävling där allas inställning och pepp lyfter varandra till extra bra prestationer.  

Nån speciell händelse i år som du kommer bära med dig?    

Oj, det var många ögonblick under helgen som jag gärna upplever igen!  

Ärevarvet på stadion efter stafetten var såklart mäktigt, men också efter tävlingen när vi firade dubbelsegern med att slänga Karin, Kajsa och många fler i vattengraven. Jag kommer bära med mig hur kul allt var och all glädje som hela truppen verkade känna under helgen! 

Du kom sexa i ditt lopp – men konkurrensen var stenhård och du klart yngst. Vad du nöjd ändå efteråt?    

Efter loppet i lördags var jag besviken, jag kände att jag hade mycket snabbare tid i benen men det var inte min dag tyvärr. Jag tror dock att jag med lite distans till loppet kommer kunna ta med mig en del bra saker men också några lärdomar.  

Jag är däremot nöjd över söndagens stafett. Dels för att jag vågade öppna hårt och kände mig stark nästan hela vägen, dels för att jag laddade om efter lördagens lopp och sprang en bättre 400ing! 

Hur mycket inspiration tar du med dig från helgen som varit? Nån speciell som imponerade extra mkt på dig – och varför i så fall?    

Jag tar med mig jättemycket inspiration! För mig som gjorde min första finnkamp var det häftigt att få träffa alla fantastiska idrottare som jag förut bara sett på tv. Det finns så många idrottare i svenska landslaget att de upp till! 

Många av de som tävlade imponerade på mig på olika sätt. De fyra som gjorde sin sista tävlingen i sig var stort att se tävla. Deras karriärer och framgångar genom åren har varit fantastiska.  

En annan som imponerade mycket är såklart Moa Hjelmer. Jag fick springa 400m och stafett med henne, båda de loppen gjorde hon jättebra. Dessutom sprang hon sin livs snabbaste 200ing däremellan. Moas prestationer är väldigt imponerande och en idrottare jag ser upp till, det var därför extra häftigt att få tävla tillsammans med henne.  

Vad det årets sista tävling? Hur skulle du vilja sammanfatta årets säsong? Och vad kan förbättras till nästa säsong?   

Det var årets sista tävling och säsongen är nu slut. Jag har inte helt hunnit landa och väntar med en slutgiltig säsongssammanfattning ett par veckor tills jag har lite mer distans till alla tävlingar.  

2021 års säsong har varit speciell på många sätt. Jag är stolt över mycket jag fått göra för första gången: Tävlat i seniorlandslag, gjort ett internationellt juniormästerskap, tagit senior SM medalj, deltagit i Finnkamp och sprungit flera PB. Samtidigt har det varit en del grejer som jag inte varit nöjd över som jag tar mig som lärdomar till framtida säsonger. Under sommaren har jag upplevt hur svårt det kan vara att få ut allt man har i sig när det gäller som mest. Det är svårt att få allt att stämma och det krävs mer än att benen är snabba. Jag har lärt mig att man måste ha med sig helheten till tävling, viktigt att vara redo både fysiskt och mentalt inför varje lopp.  

Hur ser den kommande tiden ut?   

Nu väntar ett par veckor med säsongsvila innan grundträningen börjar. Under vilan ska jag ta det coolt och bara ha kul! Jag ska också tillsammans med Jonas (coach) utvärdera säsongen och sätta upp nya mål för nästa år. Utefter de målen ska höstens och vinterns träning planeras och läggas upp. I månadsskiftet september/oktober drar uppbyggnaden igång och jag ska tillsammans med de andra i Asplunds Avengers börja hårdträna.  

Det ska bli skönt med lite vila men sen är jag peppad på den tuffa träningen som hösten innebär. Jag gillar höstens hårda pass med ganska mycket mängd så det blir kul när det kommer igång!