Sebastian Morales klar för VM-final: “Känns fortfarande overkligt”

Sebastian Morales klar för VM-final: “Känns fortfarande overkligt”

Kilsbon Sebastian Morales överraskade alla, inklusive sig själv, efter sin fjärdeplats under kvaltävlingarna i pumptrack i Jössefors. Nu väntar VM-final i Lissabon för 40-åringen.       

– Det hade jag inte trott alls. Jag har cyklat BMX i många år som tonåring och sedan, efter ett 14 år långt uppehåll, så blev det comeback i 2013. Jag har åkt och tävlat runt hela Sverige sedan dess så tekniken finns ju. Fast vanligtvis kör jag i min åldersgrupp där jag har fått tre SM-brons och ett silver. Nu, mot eliten, ville jag mest ha kul och testa mig, säger han. 

Pumptrack är en ganska ny disciplin inom cykling där man åker runt en bana utan att trampa. All fart bygger man genom att pumpa cykeln på de hoppen som finns och vissa hinder får man mest fart genom att hoppa eller ”wheela”. Sebastian tror att anledningen till varför sporten växer så fort är att alla som vill kan prova. 

– Så länge man kan cykla så kan man köra pumptrack och det funkar även för kickbikes, skateboard, inlines eller till och med rullstol. Det kanske inte funkar lika bra med rollator dock, säger Sebastian och skrattar.    

Själv tror han att den oväntade framgången beror på att han inte satte något press på sig själv. 

 – Jag visste såklart att det skulle vara en bra utmaning, men jag har cyklat i många år så tekniken finns där. Jag var mest inställd på att ha det så kul som möjligt och det kanske gjorde att jag kunde köra säkrare.  

Nu väntar nya äventyr, i Lissabon! Berätta om det och om dina förväntningar? 

– Japp, det kan jag knappt fatta själv än. Att gå från att bara försöka ha kul till att vara med i VM-finalen i Lissabon känns fortfarande overkligt. 

Vad har du för mål där? 

– Målet är fortfarande att ha kul. Det kommer bli det bästa upplevelsen att möta världens bästa BMX- och mountainbike-cyklister och jag ska göra allt jag kan för att prestera på toppnivå, säger Sebastian Morales.  

Vad har du för mål om, säg tre år? 

– Fortsätta cykla såklart. Jag kommer cykla tills jag byter den mot en rollator, kanske även testar den på pumptracken, säger Sebastian skämtsamt. 

Och tillägger: 

 – Sedan hoppas jag att pumptrack fortsätter växa som idrott och att fler och fler barn och unga börjar köra med oss i Jössefors och förhoppningsvis i många fler orter runtom Sverige. 

Söker sponsorer 

Sebastian söker nu med ljus och lykta efter sponsorer som vill stötta hans fortsatta VM-äventyr. 

 – Själva tävlingen bjuder Redbull på oss som var topp-4 under kvalet i Jössefors. Men själv måste jag ordna flygbiljetten dit plus hotell och mat. Om någon vill och kan stötta mig så kan de kontakta mig genom min Instagram eller kontakta Jössefors IK som jag kommer representera nere i Lissabon. 

Följ Sebastians resa genom att följa honom och Jössefors IK på Instagram.