Hanna Käld: Träningens många fördelar

Hanna Käld: Träningens många fördelar

Jag är en person som måste vara i rörelse då och då, annars mår jag dåligt. Jag blir rastlös, kan bli lite argsint, få svårare att fokusera. Jag kan till och med bli ledsen utan fysisk aktivitet och träning. Känner du igen dig? Denna gång delar jag med mig av lite bra att veta-fakta. 

Vad har träningen för positiva delar för kropp och själ egentligen?

Att utföra regelbunden fysisk aktivitet är både bra för de fysisk och psykiska delarna för kroppen. Hälsan påverkas positivt av all typ av rörelse. Man känner sig piggare, starkare, sömnen blir bättre och minskar risken för sjukdomar. Regelbunden rörelse stärker musklerna och som i sin tur skyddar skelett och leder. Rörlighet och balansen ökar och det minskar risken för fallskador och benbrott.

Hjärnan påverkas positivt med en mängd fördelar. Du känner dig gladare! Hjärnan frigör signalsubstanser som gör att du känner glädje. Det blir lättare för att lära dig nya saker. Minnet och koncentrationsförmågan förbättras. Du upplever dig gladare och nöjdare eftersom endorfiner frigörs, det kallas ibland för kroppens egna morfin. Du upplever dig ha mindre ont. Då muskelcellerna producerar proteiner som sprids med blodet och proteinerna är smärtstillande, upp piggande och motverkar stress och depression.

Regelbunden fysisk aktivitet har bevisat ha positiva effekter för det psykiska måendet som förbättrar livskvaliteten, stresshantering, fysisk kapacitet, stärka självuppfattningen och social kompetens. Att röra på sig påverkar också vikten, blodtryck, blodfetter och blodsocker i rätt riktning. Som ni hör är det en mängd fördelar med att vara fysisk aktiv.

Försök därför få in mer rörelse i vardagen och undvik stillasittande.

Här är några enkla tips för att röra på sig varje dag:

  • Ta korta rörelsepauser i vardagen och bryta stillasittandet.
  • Försök aktivera kroppen någon gång varje halvtimme som att stäcka på kroppen eller gå runt.
  • Gör enkla balans-, stretch- och böjövningar några gånger varje dag.
  • Ta trapporna i stället för hissen
  • Gå eller cykla till jobb/skolan. Om det inte är möjligt ställ bilen en bit bort eller hoppa av bussen några hållplatser tidigare.

Glöm inte bort att varje steg räknas!

Hanna Käld, 24, läser till Idrotts- och hälsocoach på Karlstads universitet. Månatligen delar hon med sig av träningstips här på Karlstad kallar. Ni kan även följa hennes fartfyllda framfart på sociala medier.

Blogg
Magnus Skoglund

Fråga poddgästen!

På tisdag gästar musikskribenten, konstnären, löparen, läraren, herregud ALLKONSTNÄREN Jesper Löfvenborg, vår podcast! Det ser jag fram emot! Ös på med frågor i DM eller

Läs blogginlägget »