SPORTEN KALLAR NBA-premiären är här

SPORTEN KALLAR NBA-premiären är här

I morgon tuffar åter NBA-tåget ut från perrongen – och lagom till 75-årsfirandet överträffar ligan sig själv vad gäller dramaturgi, karaktärer och ovisshet.

Fjolårets final mellan Phoenix Suns och Milwaukee Bucks innehöll det mesta vad gäller basket på hög nivå, coachar med rävar bakom öronen – och inte minst Giannis Antetokoumpo som gick från pelikanknä och frågetecken till MVP och grekisk gud-status. Ändå tror många att fjolårets slutspel historiskt sett kommer bli ihågkommet med en asterisk efter sig. Detta eftersom ovanligt många, kanske på grund av det komprimerade post-pandemiska spelschemat, storstjärnor skadade sig längs vägen.

Så hur kommer det gå i år? Milwaukee är med i diskussionen igen, men de flesta tror att det i slutändan kommer bli en uppgörelse mellan ålderstigna men namnkunniga Los Angeles Lakers och stjärnspäckade men dramadrabbade Brooklyn Nets. Men den pigga 75-åringen förnekar sig aldrig och i vanlig ordning finns det många om och men och mycket kan hända under en lång NBA-säsong.

Nedan försöker jag spå vad som kommer hända! Håller ni med? Eller vad tror ni?

Vilka vinner då?

Min killgissning är Brooklyn Nets:

Kevin Durant, James Harden och Kyrie Irving, i samma lag? Det låter som ett tv-spel och frågan är om man någonsin sett en offensiv som de visade upp, under de knappa 200 minuter som de spelade tillsammans. För även om deras talang är odiskutabel så har trion akilleshälar som gör att man aldrig kan lita på dem. Tvåfaldige NBA-mästaren, tillika MVP-n, Durant har ett så tunt skinn att han gång på gång bemödar sig att bemöta nättrollen på sina sociala medier.

Harden är lika bekväm på strippklubbarna som uppe på top of the key.

Och Irving, den otrolige talangen, beundransvärde filantropen och ja, knäppgöken, hann knappt ångra sig gällande flat earth-gate innan han festade loss under pandemin – och därefter vägrade vaccinera sig när New York införde vaccinationskrav på deras idrottsanläggningar. Nu går klubben vidare utan honom, men trots det så tror i alla fall jag att Brooklyn är bra nog för att ta hem pokalen i år.

Harden är bäst när han får spelfördela. Rollspelare som överraskande allround:e Blake Griffin, storskytten Joe Harris och comebackande medeldistansskottesset LaMarcus Aldridge har bland annat fått sällskap av stabile veteranen Paul Millsap – dessutom är deras bänk otroligt djup.

Utmanare:

Los Angeles Lakers.

LeBron och Anthony Davis har fått sällskap av Russell Westbrook, världens förmodligen mest atletiske spelfördelare någonsin som under flera säsonger snittat en triple double. MEN trots allt ser det lite osäkert ut ifall det är ett genidrag eller galenskap att ta in honom att spela bredvid James. Russells största svaghet, förutom att han gör många turnovers, är nämligen hans trepoängsskott, och med LeBron i laget kommer han få många öppna skott – och kommer inte kunna dominera bollen så mycket som han är van vid och brukar uppskatta. Många veteraner har hittat ut till det varma vädret i väst, exempelvis Carmelo Anthony och DeAndre Jordan. Det är ytterligare två spelare vars namn förpliktigar, men där man inte riktigt vet hur mycket de kan bidra med år 2021/2022. ”Father Time in undefeated” brukar det heta, men kanske inte den här gången.

Joker:

Golden State Warriors

Steph Curry var ensam ifjol, men herregud vilka matcher han bjöd på. Det finns skyttar och så finns det skyttar – och så finns det Steph Curry. Ingen spelare har den verktygslådan och paletten som han har när det gäller att skjuta en basketboll. Det spelar ingen roll ifall han har planterat fötterna i hörnet och får passen rätt i fickan innan skottet går, eller ifall han dribbler åt valfritt håll och skjuter från loggan nära halvplan. När han släpper iväg bollen så tror man alltid att bollen ska gå i korgen.

Apropå skytte så kommer hans radarpartner Klay Thompson tillbaka efter jul, och en revanschsugen Draymond Green längtar efter de stora matcherna igen. Med dessa tre, ungtuppar som Jordan Poole och James Wiseman OCH två lovande rookies i laget så kan allting hända.

Andra utmärkelser

De individuella utmärkelserna är alltid intressant. MVP (mest värdefulla spelare) är det kanske mest prestigefyllda och jag tror att Joel Embiid, Philadelphias center ligger bra till nu där deras andra All Star, Ben Simmons surar och vägrar spela.

Bästa försvarsspelare då? Blir nog, i vanlig ordning, en kamp mellan Rudy Gobert, Draymond Green och Anthony Davis. Green är min kandidat i år, detta eftersom han ruttnat på att förlora och längtar efter de stora matcherna igen. Draymond är defensivens Mozart och det närmaste vi kommer till Dennis Rodman i dagens NBA.

Sixth Man of the Year tror jag Utahs Jordan Clarkson lägger vantarna på igen! Han må vara hopplös att coacha, men poäng gör han i sömnen, vilket uppskattas i långsamma Salt Lake City.

Låt spelen börja!

Blogg
Magnus Skoglund

Fråga poddgästen!

På tisdag gästar musikskribenten, konstnären, löparen, läraren, herregud ALLKONSTNÄREN Jesper Löfvenborg, vår podcast! Det ser jag fram emot! Ös på med frågor i DM eller

Läs blogginlägget »