Alma Rööse är redo för proffsäventyret: ”Ska försöka göra så att vi kommer upp i Nationale 1”

Alma Rööse är redo för proffsäventyret: ”Ska försöka göra så att vi kommer upp i Nationale 1”

Arvikadottern Alma Rööse är sent omsider på plats i Lille för spel i franska andraligan. Karlstad kallar kontaktade henne för att höra om hennes nya vardag, uppdraget i pingisens tjänst – och för att fråga om hennes första intryck av den kultur- och idrottstokiga storstaden.

– Jag kommer att spela seriespel för klubben där, om de har några läger så är jag välkommen att vara med på dem om det passar in i planeringen och även om det är någon tävling så har jag möjlighet att vara med, men första prioritering är seriespel.

Alma berättar att hon redan hunnit med lite sightseeing och att hon fick ett bra första intryck av staden där hon delvis kommer tillbringa sin tid framöver.

– Det är en fin stad där det finns mycket fina byggnader att se. Det verkar väldigt mysigt, säger Alma som kommer bo tillsammans med lagkompisen Ana Tofant.

– Hon är från Slovenien  och spelar för deras seniorlandslag men har bott i Frankrike sedan ett år tillbaka.

Och tillsammans bidrog de även till en lyckad debut.

– Vi vann 8-1 och det var skönt för min egen del att vinna båda matcherna 3-0 plus dubbel 3-0. Men som sagt vi var ett bättre lag och det hade de sagt på förhand. Jag ska dit igen 13/11 och spela en till match där de förklarade att de är ett betydligt tuffare lag och att det är en viktigare match.

Alma Rööse uppskattar ambitionsnivån hos sin nya arbetsgivare och berättar att klubben har som vision att försöka gå upp till Nationale 1.

– Det känns kul att man satsar uppåt. Det blir spännande och se nivån framöver men framförallt kul att möta andra spelare som man inte mött och lite andra spelstilar. 

Hur kommer dina dagar se ut framöver?

– En vanlig dag ser ut som att vi äter frukost sedan åker vi till hallen där vi tränar ett morgonpass, därefter äter vi lunch och sedan beger vi oss mot hallen igen för ett andra pass med lite serveträning.

– Vissa dagar kanske jag bara tränar ett pass och har ledig eftermiddag. Då kanske vi tar en promenad, åker och handlar, tar en fika och helt enkelt gör något annat. Det beror på hur kroppen känns och hur vi lägger upp det. Vi får bestämma hur vi vill lägga upp det för tränaren och så vidare.

Hur har du det med franskan? Är det ens nån som svarar på engelska där nere?

– Jag har tyvärr inte läst franska i skolan och kan därför inte säga mer än typ ”hej”, så det är lite svårt. De är inte så bra på engelska där eller i klubben, men som tur är så finns Ana som är min klubbkompis som kan väldigt många olika språk, bland annat italienska, grekiska, slovenska, franska och engelska. Eftersom hon pratar flytande franska, som hon bestämde sig för att läsa när hon visste att hon skulle bo där, översätter hon vad de säger och även vad jag säger så det funkar bra ändå. Hon sa att om ska man bo här så behöver man lära sig språket. 

Och rent kulturellt? Har du börjar äta märkligheter än?

– Har fått se mig lite runt omkring i staden vilket är ganska ovanligt då det ofta annars bara blir att man endast får se pingishallen och hotellet när man tävlar och är iväg utomlands på sånt. Det är lite nytt och eftersom jag var där i en vecka nu med Ana som bott där i ett år kunde hon visa mig runt och samtidigt förklara vad saker och ting var osv. Hon visade också lite maträtter/bakelser som var typiskt franskt. Vi köpte exempelvis massa olika varianter av croissanter där hon sa att den typiskt franska innehåller äpple, det var en specialitet. Många bakverk innehåller äpple. Det är väldigt gott och sen har de baguetter i alla olika former, med choklad och banan och vanliga baguetter så det har jag ätit en del, haha! 

Vad tror du att du kommer plocka med dig därifrån, sportsligt sätt?

– Eftersom jag kommer spela mot nya spelare som jag aldrig mött tidigare kommer jag behöva träna på att hitta lösningar i matcher i form av taktik, säger hon.

Och fortsätter:

– Ibland när man möter nya spelare kan man kanske komma in lite fel i matchen och spelar på motståndarens styrkor eftersom man inte sett spelaren innan och då måste jag kunna ändra matchbilden och göra något annorlunda. Det kommer vara viktigt att vara analytisk och våga ändra om det skulle hända för att försöka få spelet åt mitt håll där jag har mina styrkor. 

Du kommer dela din tid mellan Avestabaserade Juno och Lille. Vad har du för mål med säsongen?

– Mitt mål med säsongen i Frankrike är att göra det så bra som möjligt och hjälpa laget vinna poäng och matcher och jag ska försöka göra så att vi kommer upp i Nationale 1. Annars överlag är det att göra det bra på U21-EM som är nu i november, samt på de svenska tävlingarna och ligaspelet i Sverige.

Vi önskar Alma stort lycka till!